Ga je voor SEO ‘gratis’ traffic of voor betaalde traffic?

Iedere vorm van traffic heeft zijn voor en nadelen.

Ik koos uiteindelijk voor betaalde traffic, nu krijgen sommige van mijn sites ook bezoekers via de zoekmachine dus dat zie ik dan meer als een bonus.

Een combi van beide is in mijn ogen ideaal.

Maar gezien we maar zoveel uren per dag hebben, heb ik besloten al mijn focus te zetten op betaalde traffic. Dit om de volgende redenen:

Direct resultaat

Met betaalde traffic kan ik nu een campagne opzetten en morgen al duizenden bezoekers op mijn pagina/site hebben gehad.

Dit wil niet zeggen dat ik hier winst op draai. Zeer zeker niet. Maar ik heb wel direct resultaat, goed of slecht. Met resultaten kan je iets. Je kan direct zien wat werkt en wat niet werkt.

Wanneer je een site begint en op organische bezoekers van Google wacht ben je soms al een paar maanden verder.

Dan is het ook nog maar de vraag of het converteert en niet alle moeite voor niks was. Een goed onderzoek kan helpen maar niks is 100% zeker.

Wil je een nieuw soort fysiek product gaan verkopen maar weet je niet zeker of er wel interesse voor is? Ik kan het morgen al weten.

Ik zet een pagina op met het product, stuur betaalde traffic en zie gelijk wat de bezoekers doen. Wil je eerst ranken en dan er achter komen dat het product niet verkoopt? Dan ben je heel wat tijd kwijt.

In het slechtse geval koopt niemand wat, verlies ik wat geld, maar kan ik wel gelijk weer verder. Of eventueel dingen aanpassen.

Schaalbaar

Of hoe ze het in het Engels noemen ‘scalable’. Het scalen van een campagne betekend dat je hem uitbreid.

Dit kan heel makkelijk met betaalde traffic, waarbij je bij SEO heel veel tijd nodig hebt om te ranken op meerdere keywords of in meerdere landen heb ik dat zo gedaan.

Meer keywords zijn in een paar minuten toe te voegen.

Zo had ik vorig jaar een offer dat ik promootte dat in heel veel landen (geo’s) beschikbaar was. Ik had 1 campagne opgezet die mij een kleine $300 per maand opleverde. Wat deed ik vervolgens?

Ik kopieerde de campagne naar de andere landen, vertaalde de keywords en in eens had ik een campagne die mij $3000 in een maand opleverde. Hoe wil je dat doen met SEO?

Kosten

Het klinkt misschien raar maar in mijn ogen is betaalde traffic goedkoper dan SEO traffic. Waarom?

Tijd = Geld. Heel simpel.

Het kost veel tijd om een site te ranken, daarnaast als je je content wilt uitbesteden (iets wat ik vooral doe), dan kost dat alsnog geld. Dan moet je ook nog denken aan linkbuilding en dergelijke zaken.

Echt gratis is gratis traffic dus zeer zeker niet. Iets wat veel mensen wel denken.

Dan is nog maar de vraag of je site de rankings gaat behalen die je voor ogen had.

Mijn tijd is veel meer waard dan mijn geld, dus daarom kies ik in de meeste gevallen voor betaalde traffic.

Onafhankelijkheid

Wanneer je een site aan het ranken bent wil je natuurlijk hoog komen in Google. Je hoort niemand praten over ik wil hoog in Bing of AltaVista.

Maar goed, uiteindelijk heb je het voor elkaar je staat op nummer 1 in het grote Google en de euro’s vliegen binnen. Maar dan komt er weer een Google update en je komt op pagina 9 terecht.

Helaas, dat was het dan. Vervolgens ben je een hele tijd bezig om je site in orde te maken om je rankings terug te krijgen, wat niet eens altijd lukt.

Ik heb zat verhalen gelezen van mensen die hun inkomsten met 80% zagen dalen na een Google update. Of misschien nog wel meer.

Met betaalde traffic kan je ook geband worden, dus helemaal onafhankelijk zijn we niet. Google bans en facebook bans zijn aan de orde van de dag. Zelfs als je je aan de regels houdt is dat mogelijk, maar de kans is natuurlijk wel een heel stuk kleiner.

Echter, zijn er zoveel traffic sources waar je traffic kan kopen dat dat op zich geen probleem is.

Met SEO ben je voor 95% afhankelijk van Google.

De voordelen van betaalde traffic

Tuurlijk heeft betaalde traffic niet alleen voordelen, maar de voordelen zijn voor mij een stuk groter dan de nadelen.

Vooral de tijd die je er mee bespaart, de mogelijkheid om dingen makkelijk te schalen, direct resultaat te zien en niet afhankelijk te zijn van één bedrijf zijn voor mij genoeg redenen om hier mijn focus op te leggen.