In 2014 ben ik begonnen met het ontwerpen en verkopen van T-shirts via Teespring. Teespring is perfect te combineren met betaalde traffic, maar ook je eigen website/blog kan je hiervoor gebruiken. Je ontwerpt een shirt voor een bepaalde groep mensen. Vervolgens kun je bijvoorbeeld Facebook gebruiken om deze mensen te bereiken. Voor meer info over Teespring

Je ontwerpt een shirt voor een bepaalde groep mensen. Vervolgens kun je bijvoorbeeld Facebook gebruiken om deze mensen te bereiken en je shirt aan hen te verkopen. Voor meer info over wat Teespring is klik hier.

Natuurlijk zul je niet op ieder shirt winst maken, het is een kwestie van veel testen. Wat werkt en wat werkt niet?

Welke doelgroepen kopen en welke niet?

Ik had het geluk dat mijn tweede shirt het al goed deed en hier al winst op maakte.

In deze Teespring case study deel ik je alles over deze winstgevende campagne.

Gezien dit pas mijn tweede shirt was kon er ook het een en ander beter. Ik zal ook punten aangeven waar het verbeterd kan worden.

Maar ik denk dat iedereen wel wat kan leren van een winstgevende campagne. Laten we dus gelijk beginnen.

De Doelgroep Bepalen

Via Teeview heb ik destijds een beetje gekeken wat voor shirts er verkocht werden. Het is altijd goed wat onderzoek te doen voordat je ergens aan begint. Een groep mensen die mij opviel waren honden liefhebbers.

Het blijft toch je huisdier en veel mensen zijn helemaal gek van honden. Een groep met een passie, die ze dan ook graag uiten. Mijn idee was dus om iets met honden te doen.

Honden zelf is veelte algemeen. Het is te breed en daarom lastig te targeten. Een shirt van ‘I love dogs’ kan leuk zijn voor honden liefhebbers, maar ik denk dat het lastig te verkopen is. Waarom? Gewoon om het te breed is.

Mensen willen iets specifieks wat bij hun past. Ze moeten je shirt zien en denken ‘Oh dat is echt een shirt voor mij’. Ga je te breed dan mis je deze factor.

Honden liefhebbers zijn meestal gek op een speciaal ras, dus ik ging dieper en koos voor de pitbull liefhebbers. Ik had het idee dat deze mensen erg veel passie hadden voor hun hond.

Het Shirt Ontwerpen

Nu ik mijn doelgroep heb gevonden is het de taak om een shirt te ontwerpen. Iedereen heeft wel eens van de Keep Calm and Carry On posters gehoord. Zo niet lees het hier.

Het viel me op dat veel shirtjes de Keep Calm term gebruikte op hun shirts. Het is dan ook een bekende term en zal daarom ook mee helpen met het verkopen van een shirt.

Mensen kennen de term en zijn er min of meer vertrouwd mee.

Uiteindelijk kwam ik met de tekst ‘Keep Calm It’s Just A Pitbull’ omdat veel mensen toch pitbulls als gevaarlijke honden zien. De baasjes denken er natuurlijk anders over en ik dacht dat dit hun wel zou aanspreken.

Ik huurde een onderwerper via Upwork (voorheen oDesk) uit de Filipijnen. Deze ontwierp voor mij een pitbull want die wou ik ook op het shirt. Via Teespring kan ik makkelijk de tekst erbij zetten en als resultaat kreeg ik het volgende shirt:

Teespring Shirt

Teespring Campagne Opzetten

Mijn shirt was ontworpen en bij Teespring moet je een doel instellen. Hoeveel shirts denk je te verkopen?

Destijds was het minimale aantal 10 stuks en hier koos ik voor (tegenwoordig is dit verlaagd naar 5). Wanneer je je doel niet haalt worden er geen shirt gedrukt.

Echter ontdekte ik later wel dat je dit aantal 1 keer kan verlagen zodat je shirt toch gedrukt kan worden.

Het voordeel van een hoger doel is dat je kostprijs per shirt omlaag gaat, dus dat je winst per shirt omhoog gaat.

Goed, vervolgens heb je ruimte om een beschrijving te typen. Dit kan je zien als je sales page. Hier moet je bezoekers overtuigen om je shirt te kopen. De tekst die ik gebruikte als beschrijving was als volgt:

Teespring beschrijving

Ik begon met een ‘fake’ korting. Tegenwoordig kun je echt korting geven maar destijds niet. Ik kwam dit tegen op meerdere pagina’s dus besloot dit ook te gebruiken. Later bij het adverteren komt dit nog terug.

Mensen houden van korting dus als ik ze hiermee een goed gevoel geef (jeej $10 bespaard), waarom ook niet.

De tekst daarna probeer ik op de gevoelens van de bezoekers in te spelen. Mensen kopen shirts vaak op basis van gevoel, hier denken ze niet rationeel over na (dit is anders voor duurdere aankopen). Dus het beste is dan ook op hun gevoelens in te spelen.

Waarom moeten ze dit shirt hebben?

Ik eindig mijn sales page met een call to action. Dit om duidelijk aan te geven wat ze moeten doen. Er zullen altijd mensen zijn die het niet snappen dus wees duidelijk met wat ze moeten doen.

Ok, alles klaar op Teespring, mijn shirt staat online tijd en is klaar om verkocht te worden.

Marketing Van Je Shirt

Nu is het dan tijd om te gaan adverteren.

Er zijn verschillende manieren dat je dit kan doen. Denk aan media buys (banners), adverteren in zoekmachines (Google) of op social media.

Ik heb ervoor gekozen om Facebook (social media) te gebruiken (dit zullen de meeste doen met Teespring). Waarom?

We kunnen adverteren op basis van interesses van mensen.

Hiermee kunnen we heel gericht onze doelgroep bereiken.

Ik heb verschillende ads gemaakt en getest.

Persoonlijk dacht ik dat mijn shirt het meest geschikt was voor mannen van onder de 30 ofzo. Maar tijdens het testen kwam ik er achter dat dit niet klopte.

Mijn shirt bleek toch meer in trek bij de dames (vrouwen kopen zoveel meer kleding dan mannen, dus als het kan kun je beter shirts maken voor vrouwen). Ook de leeftijd was iets ouder dan verwacht.

Door gebruik te maken van de conversie pixel van Facebook was ik in staat om te zien wie nou mijn shirts kocht.

Wanneer je dit weet kun je bijvoorbeeld alleen advertenties laten lopen voor deze mensen, of het budget verhogen voor alleen deze specifieke groep.

Hoe Zag Mijn Facebook Advertentie Eruit?

Zo dus 🙂

Teespring ad op facebook

 

Ik heb meerdere advertenties gemaakt maar dit is er 1 van. Zoals je ziet wist ik hier al dat vrouwen meer interesse hadden in mijn shirt. Ik heb dan ook mijn advertentie hierop afgestemd en natuurlijk alleen geadverteerd aan de vrouwtjes.

Met de tekst ‘Limited Edition’ probeer ik het meer exclusief te laten lijken.

Daarnaast zal dit conversie verhogend werken, want ze denken ‘Oh, als ik dit nu niet koop dan is het er straks misschien niet meer’ dus bestellen ze het.

Tevens komt hier mijn korting weer terug. Koop nu met ‘korting’. Het werkt.

Tevens een duidelijke call to action in het plaatje en natuurlijk het shirt.

De rode lijn erom heen heb ik gebruikt om het beter op te laten vallen in hun newsfeed.

Je kunt natuurlijk verschillende plaatjes testen en kijken wat het beste werkt.

Hoeveel heb ik uitgegeven?

Facebook kosten

Zoals je ziet heb ik in totaal 6 campagnes gerund naar 2 verschillende shirts (heb 2 verschillende pitbull plaatjes gebruikt op mijn shirt). Totale kosten €496.78 wat neer komt op zo’n $540.

Met mijn targeting heb ik wel veel fouten gemaakt. Maar goed, we moeten ergens beginnen met leren 🙂

Zo ben ik begonnen met mij te richten op mannen. Maar mannen kopen heel wat minder shirts dan vrouwen. Het is dus meestal beter om je op vrouwen te richten bij veel campagnes.

Je kan natuurlijk ook prima winstgevende campagnes maken en je op mannen richten, persoonlijk denk ik dat dat wel iets lastiger is. Maar zoals met alles, test het en je weet het 🙂

Ik kan helaas niet mijn exacte targeting terug zien. Maar ik ging best breed met mensen die verschillende types pitbull hadden geliked.

Misschien zelfs wel op de interesse ‘pitbull’ zelf. Waarom is dit slecht?

Het is weer veelste breed, heel veel mensen die geen pitbull hebben vinden het misschien wel een leuke hond. Dus heel veel likes zijn van mensen die het wel leuk vinden maar niet echt een passie ervoor hebben.

Deze mensen zullen dus ook niet zo snel dit shirt kopen.

Hoe vind je de echte liefhebbers?

Daarvoor zal je wat verder moeten zoeken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die tijdschriften/bladen over pitbulls hebben geliked (deze kennen natuurlijk alleen de echte liefhebbers), speciale websites/forums over pitbulls, speciale (training) clubs voor pitbulls. Hoe specifieker je gaat hoe meer passie ze voor de hond hebben.

Hoe specifieker je gaat hoe meer passie ze voor de hond hebben.

Dit zal resulteren in een hogere CTR (click through rate), wat zorgt voor een lagere CPC (cost per click), wat uiteindelijk zorgt dat je ROI (return on investment) verbeterd zal worden.

Dus bij het opzetten van campagnes denk altijd goed na hoe vind je de echte liefhebbers?

Teespring Case Study Resultaat

Teespring case study resultaat

In totaal heb ik 71 shirts  weten te verkopen en hiervoor kreeg ik $747.35 van Teespring. Dat is dus ongeveer $10,52 per shirt.

Hoeveel je per shirt krijgt ligt aan een aantal zaken, zoals de prijs die je per shirt vraagt. Maar ook welke type shirt er is gekocht, hoeveel kleuren er in je design zitten (meer kleuren is duurder) en hoeveel shirts je er hebt verkocht, hoe meer je verkoopt, hoe meer je krijgt gemiddeld gezien per shirt.

Daarnaast heb ik wel zo’n $540 betaald aan advertenties. Dit zorgt uiteindelijk voor een winst van $207.35 en een ROI van zo’n 38%.

Dit is niet super hoog, maar dit heeft voornamelijk te maken met mijn targeting die te breed was. Toch ben ik wel erg tevreden over deze campagne. Zeker omdat het pas mijn 2de shirt ontwerp was met Teespring.

In de begin fase is het natuurlijk nog een hoop testen maar gaande weg leer je steeds meer. Worden je designs beter, weet je beter wie wat koopt en worden je advertenties gerichter zodat je je doelgroep beter en goedkoper kan bereiken. Dit zorgt uiteindelijk in een betere ROI. Iets waar we allemaal naar streven.

Met Teespring valt veel geld te verdienen. Dit is maar een hele kleine campagne. Maar het laat duidelijk de basis zien van een winstgevende campagne.

Zo creëer je een $20.000 campagne

$200 is natuurlijk peanuts, maar deze campagne is schaalbaar, één van de voordelen van betaalde traffic.

Doe hetzelfde met andere hondenrassen. Test het in een ander land. Scale, scale en scale. Zo maak je van een $200 profit campagne een $2000 of missschien wel een $20.000 profit campagne. Het is allemaal mogelijk met Teespring + Facebook.

Niet ieder ras zal winstgevend zijn en ook zal het niet in ieder land werken. Het is een kwestie van testen. Wat niet werkt stop je. Wat wel werkt laat je runnen, of zorg je dat er nog meer verkeer komt (door je budget te verhogen). Je winstgevende campagnes maken de niet winstgevende campagnes meer dan goed!

Zelf aan de slag met Teespring?

Hopelijk heeft deze Teespring case study je een beetje kunnen inspireren.

Wil je ook geld verdienen met je eigen shirtjes?

Start dan vandaag nog met het ontwerpen van je eigen shirts op Teespring.

Klik hier voor een gratis account. (kost 1 minuutje van je tijd)

Wanneer je je via bovenstaande link aanmeld ontvang je ook nog eens $0.50 extra per verkocht shirt!

Heb je nog vragen? Stel ze dan hier onder – of stuur me een mailtje 🙂 Ben benieuwd naar jullie resultaten.