Wil je meer bezoekers naar je site krijgen, meer sales genereren en meer bekendheid krijgen met je website? Dan is misschien Instagram wat je nodig hebt!

In dit artikel zal ik kort beschrijven wat ik laatste tijd heb onderzocht. Momenteel ben ik nog steeds in de test fase, dus het moet nog blijken hoe dit gaat werken voor mij, ik zal daarom regelmatig dit artikel updaten. Maar we zullen maar bij het begin beginnen.

Waarom Instagram?

Voor ik deze vraag beantwoord moeten we eerst kijken hoe we momenteel bezoekers op onze site krijgen. Bijna iedereen is afhankelijk van zoekmachines, of korter gezegd van Google. Niks mis mee. De mensen die hier zoeken zijn zeker op zoek naar iets. Door de informatie die hun intypen weet je al precies wat ze zoeken.

Door middel van advertenties via Adwords kan je zo relevante advertenties laten zien. Dit werkt natuurlijk super.

Iemand die zoekt naar ‘golfballen kopen’ is hoogstwaarschijnlijk op zoek naar golfballen en een relevante advertentie zorgt dan al snel voor een verkoop.

Nadeel? De klikprijzen zijn door de jaren heen alleen maar hoger geworden. Het is dus erg duur. Daarnaast is het aantal zoekacties beperkt.

Tegenwoordig heb je sociale platformen zoals  Facebook en Instagram en kan je mogelijke kopers ook op andere manieren bereiken.

Bij Facebook kan je ads richten op mensen met een bepaalde interesse, in een bepaalde leeftijdscategorie bijv. Wil je alleen singles? Ook dat is mogelijk. Wil je mensen die regelmatig online kopen? Ook dat weet Facebook. Er zijn heel veel targeting opties te vinden. Lees er hier meer over.

Instagram is van Facebook en hier heb je precies dezelfde opties.

Daarnaast kan je ook gebruik maken van re-targeting. Mensen die op jouw website zijn geweest kan je weer bereiken op deze sociale netwerken. Om bijvoorbeeld nieuwe content te promoten of mensen te bereiken die iets in hun winkelwagentje hebben zitten maar nog niks hebben gekocht.

Maar je kan ook mensen bereiken die waarschijnlijk geinteresseert zijn in wat je te bieden hebt, maar er nog niet direct op aan het zoeken zijn. Deze groep is natuurlijk veel groter en daar zit dan ook juist de kracht.

Hoe krijg je bezoekers van Instagram?

Voor deze maand had ik nog nooit echt wat met Instagram gedaan. Dus ik heb onderzoek gedaan. Heel logisch met meer volgers op je account krijg je meer bezoekers op je website. Je kan je link namelijk in je bio zetten en hier zal een % op klikken.

Daarnaast kan je ook bijvoorbeeld nieuwe producten posten op je Instagram account en mensen verwijzen naar je website.

Alleen is mijn site echt gericht op Nederlandse mensen en je zal ook heel veel mensen op je Instagram krijgen die mogelijk niks aan je website hebben. Is dat erg? Op zich niet want je betaald er ook niks voor. Veel volgers op je account ziet er daarnaast ook vaak interessanter uit voor mogelijke nieuwe volgers.

Hoe krijgen we deze volgers?

  • Regelmatige goede content plaatsen: Content is in dit geval vaak foto’s, maar het kunnen ook quotes zijn, nieuwe producten, feitjes of bijvoorbeeld behind-the-scene foto’s. Het is alleen belangrijk dat je weet wat jouw doelgroep aanspreekt. Heb je een golf website, dan hoef je geen voetbal plaatjes te plaatsen, of mooie strand foto’s (of er moet toevallig een golfbaan zijn). Aangeraden wordt minimaal 1x per dag te posten. De grootste pagina’s posten 2-3x per dag.
  • Gebruik hashtags: Alles draait een beetje om hashtags op Instagram. Dat is dat hekje # die dus. Door er een woord achter te zetten kunnen mensen plaatjes vinden. Daarnaast is het duidelijk waar het over gaat. Ik gebruik zowel Nederlandse als Engelse hashtags om zo een groot publiek aan te spreken. Ben bezig met het bouwen van een merk in Nederland, maar als het bekend is over de gehele wereld is dat natuurlijk  geen ramp. Zet hier termen die relevant zijn voor jouw niche, producten of de locatie die er toe doet.
  • Post op de beste tijden: Wat zijn de beste tijden? De verschillende onderzoeken verschillen hier best in, maar de meeste komen met de tijden 2 uur ’s nachts en 5 uur ’s middags als de beste tijden. 9 uur ’s ochtends en 6 uur ’s middags zijn schijnbaar de slechtste tijden
  • Volg het publiek dat je als volger wilt: Iedereen die je volgt krijgt een melding wanneer je hun toevoegt. Het is dus interessant om mensen te volgen die jij verwacht een mogelijke koper van jouw producten kan zijn. Het is aan te raden om het profiel goed te bekijken zodat je zeker weet deze relevant is. Zo word je ratio beter tussen mensen die jou volgen en die jij volgt. Veel mensen vinden je er minder interessant uit zien, als je heel veel mensen interessant vind en bijna niemand jou.
  • Probeer conversaties te starten: Reacties zorgen voor meer leven op je pagina, maar het kan ook helpen om meer mensen jouw pagina te vinden. Om terug te komen op het golf voorbeeld. Heb je een mooie golfbaan foto, zou je er onder kunnen zetten “Met wie zou jij hier een balletje willen slaan? Tag hem hier onder”. Zo worden mede golfers getagt die zou dan weer jouw pagina te zien krijgen.
  • Video gebruiken:  Video’s krijgen veel meer engagement dan plaatjes, het is dus aan te raden om ook video’s te plaatsen.
  • Houd een contest: De like, share & comment acties op Facbeook zijn erg bekend. Maar op Instagram kan je dit ook toepassen. Verkoop je een bepaald product laat mensen dan een foto maken met jouw product en laat ze jouw taggen op Instagram. Naast dat jouw pagina zo meer bekendheid krijgt, ook jouw product. Dit is daarnaast een mooi voorbeeld van social proof voor op jouw website. Mensen met jouw product maakt het allemaal wat betrouwbaarder. Lees hier de promotierichtlijnen van Instagram.

Waar haal je content vandaan?

Gezien we regelmatig moeten posten zo’n 30-90x per maand heb je veel content nodig. Naast mijn eigen foto’s gebruik ik ook foto’s van andere. (Eigen risico)

Dit is wat ik zie gebeuren op de meeste Instagram foto’s. Ik zet er wel altijd bij van wie de foto’s is dit kan je makkelijk doen door de tekst Photo by @username  toe te voegen.
Uiteraard verander je username in de gebruiker die de foto heeft gemaakt. Hij krijgt hier dan ook een melding van, als hij er niet mee eens is zal ie het wel laten weten verwacht ik.

Op deze manier promoot ik ook zijn pagina. In feite een win-win situatie voor iedereen.

Hoe post ik content?

Uiteraard kan je alles handmatig doen maar dit is best veel werk. Ik ben momenteel aan het testen met een tool genaamd Later (voorheen Latergramme). Met het gratis account van Later is het mogelijk om 30 posts per maand van te voren in te plannen.

Het is niet mogelijk om alles automatisch te laten gebeuren (is tevens tegen de regels van Instagram). Maar je krijgt dan een melding op je smartphone (hiervoor moet je de Later app installeren). Hier staat alles al klaar en kan je direct posten op Instagram. Dit bespaard een hoop tijd, je kan zo alles inplannen voor bijvoorbeeld 1 maand. Of je huurt een VA (virtual assistant) in die dit voor jouw doet bijvoorbeeld via Fiverr.

Hieronder zie je hoe ik 10 posts heb ingepland met Later. Vervolgens hoef ik ze alleen maar te bevestigen via mijn telefoon.

Maak hier een gratis account aan bij Later.

Instagram Later Voorbeeld

 

Mijn vooruitgang

Ik ben deze maand dus begonnen met het opbouwen van volgers op Instagram. Momenteel doe ik het zelf omdat ik graag dingen eerst zelf test. Uiteindelijk zal ik dit zoveel mogelijk uitbesteden aan een VA.

Ik heb geen idee wanneer ik precies ben begonnen maar in ieder geval ergens deze maand. Ik kijk wekelijks hoeveel volgers heb om zo te zien om er vooruitgang in zit.

Week 43: 32 volgers
Week 44: 54 volgers (+22)
Week 45: 102 volgers (+47)
Week 46: 159 volgers (+58)
Week 49: 279 volgers

Ik zal deze lijst dus regelmatig updaten. Ik probeer minimaal 1x per dag te posten en het liefst 3x.
Wat doen jullie met Instagram?