Wanneer je Amazon FBA wilt gebruiken om je eigen private label producten te gaan verkopen, zal je natuurlijk eerst moeten bepalen wat je gaat verkopen.

Dit is waarschijnlijk de belangrijkste keuze voor je Amazon FBA business. Kies je het verkeerde product dan is de kans heel erg groot dat je er geen winst op gaat maken.

Te veel concurrentie zo dat het lastig is om goed te ranken? –> Weinig sales.

Niet genoeg vraag voor je product? –> Weinig sales.

Te duur om je product te maken/verzenden? –> Geen winst

Er zijn best veel factoren waar je rekening moet houden. Ik heb zelf een soort van checklist gemaakt waar mijn product aan moet vol doen. Ik kijk hier naar verschillende zaken die voor mij belangrijk zijn. Niet alle factoren zijn even belangrijk. Dus soms zal je toch een keuze moeten maken of je product genoeg potentie heeft of niet.

ASINSpector Research Tool

Voor mijn onderzoek van de Amazon marketplaces maak ik gebruik van de tool ASINSpector (bekijk de video op de site). Deze tool heb je niet persé nodig maar het bespaard mij gewoon heel veel tijd, dus vond ik het de $67 zeker waard.

Met één druk op de knop krijg je een totaal overzicht van een zoekactie die je hebt uitgevoerd. Ook kan je makkelijk in de bestsellers lijsten onderzoek doen.

Als voorbeeld heb ik hier op ‘cutting board set’ gezocht. Met één druk op de knop krijg ik het volgende overzicht:

ASINspector

We kunnen direct zien hoeveel sales en revenue deze producten doen. Hoeveel reviews ze hebben, wat de FBA kosten zouden zijn indien er gebruik wordt gemaakt van het FBA programma. Of de verkoper gebruik maakt van FBA of dat Amazon het zelf verkoopt en nog veel meer. De tool werkt ook in de Europeze marketplaces.

Deze informatie gebruik ik allemaal om te beslissen of ik het een goed of slecht product vind. Dus waar kijk ik naar?

Prijs van het product

De prijs van het product vind ik erg belangrijk. Kies voor een product dat te goedkoop is dan zullen je FBA kosten in verhouding met je verkoopprijs te hoog worden, waardoor het onmogelijk is om het met winst te verkopen. Sommige kosten staan namelijk vast bij FBA en zullen net zo hoog zijn bij een duurder product.

Lees meer over de verschillende kosten hier.

Kies je voor een product dat te duur is, dan zullen mensen minder snel geneigd zijn om impuls aankopen te doen. Voor de wat duurdere producten zullen mensen beter onderzoek doen en eerder neigen naar de wat bekendere merken dan een nieuwe naam. Het zal dus in het begin lastiger zijn om je producten te verkopen.

Dus waar zit de sweet spot?

Persoonlijk zoek ik vooral producten tussen de $15 en $50. Of als je bijv. voor de UK markt gaat zo’n £10 tot £35. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals altijd, kan je een product echt heel goedkoop krijgen dan kan je soms voor een lagere verkoopprijs gaan.

Gewicht van het product

Doordat we de producten moeten verzenden hebben lichtgewicht producten de voorkeur. Zwaardere producten zijn duurdere om te verzenden. Daarnaast bestaan de FBA onder andere uit weight handling. Wat dus inhoudt dat zwaardere producten meer kosten.

Hoe lichter je product hoe minder je zal betalen qua verzending en FBA weight handling fees.

Uiteindelijk zal je de FBA fees calculator moeten gebruiken om te bepalen of jouw product geschikt is voor Amazon FBA.

Persoonlijk zoek ik het liefst producten die lichter zijn dan 1kg per stuk.

Grootte van het product

Net als bij het gewicht heeft de grootte van je product ook invloed op de verzendkosten en je FBA fees. Hierbij geldt hoe kleiner hoe beter.

Ik heb geen exacte maten maar zag verschillende blogs praten als het in een schoenendoos past zit je goed.

Gelukkig kan je altijd de FBA fees calculator gebruiken om te bepalen wat je kosten zullen zijn.

Vraag naar het product

Het heeft geen zin om een product in te kopen als er geen vraag voor is. Hoeveel vraag moet er zijn ligt vooral aan je eigen doelen. Hoeveel wil je er verkopen in een maand?

Door gebruik te maken van ASINSpector kan je zien makkelijk zien hoeveel producten er per maand worden verkocht. Wil je bijvoorbeeld $500 per maand verdienen met één product en je hebt uitgerekend dat je gemiddeld $5 per sale verdiend. Zal je dus moeten onderzoeken of er genoeg verkocht wordt om 100 stuks per maand te verkopen.

Als bijvoorbeeld de gehele eerste pagina meer dan 100 producten per maand verkoopt en ik heb idee dat ik de eerste pagina kan halen is dit een geschikt product voor mij.

Een andere tool die ik gebruik is Merchant Words. Hiermee kan ik kijken hoe vaak er op een bepaalde term gezocht wordt. Het liefst zie je hier natuurlijk dat er heel veel direct op jouw product gezocht wordt. Het is ook een leuke tool om andere keyword te vinden waar je op zou kunnen ranken.

Concurrentie op het product

Concurrentie is goed, als niemand anders jouw product verkoopt is de kans groot dat er gewoon geen vraag naar is. Wanneer er meerdere een zelfde soort product verkopen betekend het vaak alleen dat er genoeg vraag voor is.

Toch wil je niet te veel concurrentie, je zal dus moeten bepalen of het mogelijk is om een piece of the pie mee te pikken. Ik kijk hiernaar vooral naar de reviews. Wanneer er op de eerste pagina enkele producten zijn met weinig of geen reviews is dit een erg goed teken.

Staat de eerste pagina vol met producten met heel veel (goede) reviews en bekende merken dan is dat een goede reden voor mij om verder te zoeken.

Kosten van het product

Als ik met de bovenstaande punten in gedachten een interessant product heb gevonden ga ik naar Alibaba om te zoeken naar suppliers.

Ik zal dan verschillende mailen suppliers mailen om een idee te krijgen wat mijn kosten zijn om het producte te laten maken en verzenden. Als ik weet wat het product mij gaat kosten, kan ik gaan beginnen te rekenen om te zien of het een interessant product is of niet.

Andere zaken om rekening mee te houden

Ik denk dat bovenstaande punten het belangrijkste zijn om te bepalen of je (genoeg) winst kan gaan maken of niet. Maar er zijn nog meer punten om rekening mee te houden.

Seizoensgebonden: Volgende maand is het Halloween, een populair feest in Amerika en dat is nu al te zien aan het aantal sales voor dit soort producten. Is dit dan een goed product om te verkopen? Voor mij niet, omdat je het maar een korte periode per jaar kan verkopen. Na Halloween zal het vooral stil staan in een FBA warehouse met de bijkomende storage fees. Je wilt dus het liefst een product dat je het hele jaar door kan verkopen

Meerdere producten in een niche: Een brand/merk opbouwen heeft meer effect als je ook meerdere producten te koop hebt. Het is daarom handig als je meerdere producten in dezelfde niche kan verkopen.

Makkelijk te laten maken in China: Niet alle producten zijn even geschikt voor China. Zo zou ik persoonlijk niet snel gaan voor elektronische producten of voedingsproducten. Waarschijnlijk nog wel meer producten niet. Ik kies het liefst voor simpele producten die niet makkelijk kapot kunnen gaan. Dit zal ook zorgen voor minder refunds.

Verbeteringen mogelijk: Veel producten verkopen gaat het makkelijkste als je het beste product op de markt hebt. Het is dus raadzaam om de reviews van andere te lezen om te zien waar mensen over klagen. Zijn dit punten die jij zou kunnen verbeteren in jouw product? Dan kan je daar een mooi voordeel uit halen. Ergens zal je je edge moeten vinden. Vaak kost het wel wat extra om veranderingen te laten maken, maar ik denk dat dit zich uiteindelijk ruimschoots terug betaald.

Dit zijn voor mij de belangrijkste zaken, natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen en zal je gaarne weg ook beter leren wat een goed product is of niet. De meeste data haal ik uit ASINSpector, het bespaard met gigantisch veel tijd en zorgt er voor dat ik betere beslissingen kan nemen met het kiezen van een product. Je kan hem sowieso 30 dagen uitproberen (money back guarantee).

Zijn er nog andere zaken waar jullie rekening mee houden met het kiezen van een product?