Met meer dan 1,7 miljoen boeken op Amazon is het een hele klus om op te vallen. Je kan je uitzonderen met een goede titel, maar zeker net zo belangrijk is een goede cover. We gaan in dit hoofdstuk kijken hoe je een goede cover maakt die letterlijk de aandacht zal gaan trekken van mogelijke kopers.

Waarom is een cover belangrijk?

Tegenwoordig is iedereen druk bezig en uit onderzoek is gebleken dat mensen in de eerste paar seconden al beslissen of ze ergens op een pagina willen blijven. Wanneer ze dus (per ongeluk?) op jou boek pagina komen en je cover ziet er niet uit, zijn ze vaak meteen weg.

Waarom zou je de moeite immers nemen op de beschrijving of het boek verder te gaan bekijken als je eerste indruk al niet goed is. Daarnaast als jou boek tussen een lijstje andere boeken staat en je cover ziet er niet uit. Zullen er maar weinig mensen denken; “Dat is een lelijke cover”, eens kijken of het boek wel goed is.

De eerste indruk is altijd belangrijk dus zorg dat deze dan ook altijd goed is. Wanneer je zelf totaal niet handig hier in bent kan je het natuurlijk uitbesteden. Op fiverr.com heb je al een cover voor 5$, dit is de goedkoopste optie. Wil je echter voor meer kwaliteit gaan dan kan je een designer inhuren via een freelance site. Het is de investering zeker waard.

Wat maakt een cover goed?

Wanneer je een goede cover wilt gaan ontwerpen is het aan te raden om eerst eens naar de covers van de bestsellers in jou niche te gaan kijken. Pak dus de top 20 erbij en let op de volgende dingen;

 • Welke covers vallen het meeste op en waarom denk je dat dat is?|
 • Welke kleuren worden het meest gebruikt?
 • Wat voor lettertype wordt er gebruikt?
 • Wat voor afbeeldingen/foto’s worden er gebruikt?

Het is vooral je taak om te achterhalen waarom sommige kleuren / lettertype / foto’s beter werken dan andere. Om een voorbeeld te geven bij recepten boeken zal je bijna altijd een lekker gerecht op de voorkant zien. Dit is bekend en vertrouwd bij de lezers, ze weten meteen waar het over gaat.

Wanneer je dus een recepten boek maakt en je zet er een koe op, omdat je toevallig alleen maar ‘koe-recepten’ erin hebt staan, zullen mensen niet gelijk verwachten dat dit een recepten boek is. Dit kan echter ook in je voordeel werken, maar over het algemeen wil je je een beetje aan de regels binnen je niche houden. Later kan je nog andere covers gaan testen!

Tip: Wil je gebruik maken van een mooie foto? Je kan foto’s kopen op vele stock websites.

Waar moet ik allemaal op letten?

Het maken van een goede cover is zeker geen makkelijke klus. Wanneer je het zelf wilt doen hier enkele tips om je op weg te helpen:

 • Voor Kindle gebruik je een platte cover, niet zo’n 3D cover die je op veel websites ziet. Je ziet ze wel af en toe maar ze verkopen gewoon stukken minder. De minimale afmetingen zijn 625 x 1000 pixels. Echter groter is beter, 1563 x 2500 pixels wordt door Amazon aanbevolen.
 • Zorg dat je cover zowel in kleur als in zwart/wit duidelijk is. De oudere kindle devices kunnen namelijk geen kleur weergeven.
 • Zorg dat je cover zowel in het groot als in het klein goed te lezen is. Je boek kan verschijnen op andere productpagina’s onder het kopje “Customers Who Bought This Item Also Bought”. Je cover is hier slecht 70 x 90 pixels, je wilt dat mensen toch kunnen lezen waar je boek over gaat.
 • Zorg dat je kleuren goed bij elkaar passen. Niemand kijkt graag naar een cover waar de kleuren met elkaar vloeken. Wanneer je geen idee hebt welke kleuren te gebruiken, kijk dan eens op colorcombos.com om een goed idee te krijgen.
 • Wanneer je een serie van boeken uitgeeft zorg dan ook dat je lezers dit in je cover kunnen zien. Hou een zelfde soort template aan voor al je boeken. Zie hier een voorbeeld van de “The One-Minute”-serie.
 • Less = more, je wilt niet te veel onzin op je cover. Maak het voor de gebruiker met één oogopslag duidelijk waar jou boek over gaat. Hoe meer er op je cover staat, hoe groter de kans dat ze niet snel genoeg zien waar je boek over gaat en deze links laten liggen.

Dit is de basis waar je je aan dient te houden bij het maken van een goede cover.

Kleine tips om op te letten

Het belangrijkste is dat je verschillende covers test als dit mogelijk is. Na wat onderzoek bij mijn boeken en die van andere kwamen verschillende punten naar voren, namelijk:

 • Donkere achtergronden lijken het beter te doen dan lichte. Bij mijn covers gebruik ik vaak donkere achtergronden met lichte letters. Dit maakt het makkelijk te lezen.
 • Lachende mensen geven vertrouwen aan mensen. Dit zorgt er dus voor dat ze eerder over gaan op verkoop.
 • Maak gebruik van bestseller logo’s. Wanneer je boek een bestseller is geworden mag je dit best op je cover zetten. Wanneer er 20 onbekende boeken voor je staan in de winkel en één is duidelijk een bestseller (door een logo), is de kans groot dat deze gaat bekijken. Mensen zijn immers kuddedieren dus wanneer een hoop andere het boek al gekocht hebben, waarom zou jij dat niet doen? Het straalt daarnaast ook social trust uit.

Besteed je cover uit

Zoals al eerder aangeven kan je ook je cover uit besteden. Zeker wanneer je niet handig bent in grafische vormgeving is dit aan te raden. Ik heb zelf vooral gebruik gemaakt van designers die ik via upwork (voorheen odesk) heb gevonden. Echter via Fiverr kan je voor $5 een aardige cover krijgen. Ik zou in dit geval wel gebruik maken van stockphotos om het meer een professionele uitstraling te geven.

Interessante bronnen:

colorcombos.com – Zoek kleuren die goed bij elkaar passen.

istockphoto.com – Koop hier professionele foto’s die je op je cover kan gebruiken.

Fiverr.com – Laat een cover ontwerpen voor slechts 5$.

14 Tips for Good Kindle Cover Design