Het ging begin 2021 weer hard met de meeste cryptocurrency en koersen van de grote munten schoten omhoog. Ook zijn er nog altijd veel nieuwe cryptocurrency projecten die gestart worden, één van deze nieuwe projecten is de digitale munt Hathor (HTR).
Hathor is een eigen munt met eigen blockchain netwerk die een aantal problemen van Bitcoin moet oplossen. Het grootste probleem; scalability (schaalbaarheid). Hathor moet in tegenstelling tot veel gebruikers aan kunnen.
Hathor koop je gemakkelijk met iDeal via Kucoin. Meld je hier gratis aan voor Kucoin.
Wat is Hathor (HTR)?
Hathor (HTR) is een cryptocurrency die als eerst getest werd in mei 2019 en in januari 2020 officieel gelanceerd werd. Het werd gelanceerd als nieuw digitaal platform voor financiële transacties en contracten.
Het unieke van Hathor moet zijn dat je altijd gebruik kunt maken van het platform door de hoge schaalbaarheid en dat er sprake is van goed decentralisatie. Het netwerk moet ervoor zorgen dat je goed en vooral efficiënt gebruik kunt maken van deze cryptocurrency en haar netwerk.
De munt is ontwikkeld vanuit het niets, waar sommige munten eerst gebaseerd worden op het Bitcoin of Ethereum blockchain netwerk is er bij Hathor dus meteen een eigen netwerk gecreëerd. Hathor maakt net als Bitcoin gebruik van Proof of Work om transacties goed te keuren.
Dit betekent dat je net als je bij Bitcoin Hathor ook kunt gaan minen. Verder is het Hathor netwerk geschikt om je eigen tokens op te maken of nano-contracts op af te sluiten, met nano-contracts kun je smart contracts veiliger en duidelijker opstellen.
De headline van Hathor zelf is “A scalable and easy-to-use blockchain for digital assets”.
Het maken van een custom token kosten slechts een paar seconden en je hebt er geen programmeerkennis voor nodig. Hathor zorgt er voor dat het voor iedereen heel makkelijk is om een eigen blockchain project te starten. Het weghalen van de complexiteit is zeker iets wat nog ontbreekt in de crypto wereld.
Officiële website: https://hathor.network/
Concurrentie Hathor
Omdat Hathor een volledig eigen netwerk heeft met eigen toepassingen kun je deze munt het best vergelijken met de grote netwerken als Bitcoin, Ethereum en Cardano. Ook deze munten hebben als uitgangspunt om de cryptocurrency te gebruiken voor financiële doeleinden.
De ontwikkelaars van Hathor zijn duidelijk in hun oordeel over Bitcoin, op dit moment is het de meest veilige cryptocurrency vanwege de vele gebruikers maar de schaalbaarheid is een groot probleem. Dit proberen ze op te lossen met hun eigen netwerk maar daarbij gebruiken ze ook functies die Ethereum aanbiedt.
Create your token in less than a minute – Hathor
Zo kun je net als bij Ethereum je eigen token lanceren op dit netwerk en gebruik maken van smart contracts. Bij Hathor doe je dit met 1 klik op de knop. Hiermee gaat Hathor een stevige concurrentiestrijd aan, de munt heeft geen specifieke toepassing die voor een unieke positie in de markt zorgt maar probeert de problemen van de munten met de grootste marktwaarde op te lossen in een nieuw netwerk.
Wat lost Hathor op / welke toepassingen heeft het?
De schaalbaarheid is het belangrijkste probleem dat Hathor op probeert te lossen ten opzichte van de andere blockchain netwerken. Dit doen ze door de techniek voor het goedkeuren van transacties anders aan te pakken dan andere grote munten.
Zo gebruikt Hathor een Proof of Work mining systeem om het netwerk up and running te houden. Het verschil met Bitcoin is dat bij het Hathor netwerk nieuwe transacties de oude transacties goedkeuren.
Hierdoor blijft het netwerk ook bij weinig transacties up-to-date en blijven transacties snel uitgevoerd worden.
Andere toepassingen van Hathor zijn de eerdergenoemde mogelijkheid om je eigen token te lanceren op dit netwerk. Als je een token op het Hathor netwerk wilt laten draaien werkt deze precies hetzelfde als de Hathor munt zelf, ook is je token altijd precies 1 HTR waard.
Hathor gebruikt voor smart contracts Oracles, hiermee kun je informatie van buiten het netwerk verwerken in je contract. Hathor noemt dit nano contracts, een vereenvoudigde versie van de smart contracts die je misschien kent van Ethereum.
Het Hathor netwerk zorgt er daarnaast voor dat je Hathor en de tokens op het netwerk kunt verhandelen zonder transactiekosten te betalen. Net als bij Bitcoin worden miners betaald door zelf munten te krijgen.
Bij Bitcoin krijgt elke miner naast een beloning in de vorm van Bitcoin ook nog eens transactiekosten, omdat er een gelimiteerde hoeveelheid Bitcoin op de markt komt moeten miners uiteindelijk genoeg verdienen aan alleen de transactiekosten.
Je zult bij het minen van Hathor altijd een beloning krijgen in de vorm van nieuwe munten of tokens. Er zit dan ook geen limiet aan het aantal Hathor munten en tokens dat uiteindelijk op de markt komt.
Samenwerkingen Hathor
Op dit moment zijn er nog weinig samenwerkingen bij Hathor te vinden. Wel werken ze samen met het Zwitserse blockchain bedrijf HOPR, een bedrijf dat zich richt op volledige privacy van jouw data.
Dit bedrijf heeft een eigen protocol ontwikkeld waarmee je data tussen partijen kan uitwisselen zonder dat deze informatie voor anderen beschikbaar is. Dit bedrijf heeft ook een eigen token en bouwt aan veel toepassingen op het Ethereum blockchain netwerk.
De samenwerking tussen HOPR en Hathor zorgt ervoor dat de data op het Hathor netwerk beter beschermd wordt. Ook Hathor wil op termijn een kantoor openen in Zwitserland voor de Hathor foundation die moet zorgen dat het Hathor netwerk onderhouden blijft en gepromoot wordt.
Team achter Hathor
Het team achter Hathor bestaat uit ontwikkelaars die al jaren bezig zijn met verschillende cryptocurrency of blockchain projecten. Hierdoor hebben ze veel kennis over deze netwerken en zijn ze er in geslaagd een volledig eigen netwerk te ontwikkelen.
Hathor heeft een aantal verschillende namen voor onderdelen uit het netwerk. Zo is Hathor labs opgericht om het netwerk te ontwikkelen, genoeg fondsen te werven en de eerste stappen op het Hathor netwerk te monitoren.
Hathor Labs is opgericht vanuit de Cayman Eilanden en heeft genoeg fondsen geworven door een percentage in het bedrijf te verkopen aan familie, vrienden en private investeerders. Het was dus voor jou als particuliere belegger nog niet mogelijk om je te mengen in de eerste stappen van het Hathor netwerk.
Inmiddels is het netwerk te gebruiken door iedereen en is het team van Hathor wel weer op zoek naar nieuwe investeerders. Hiervoor bieden ze zowel een deel van hun bedrijf aan als tokens.
De Portugeze Yan Martins is één van de co-founders van Hathor en momenteel ook de CEO van Hathor Labs. Er zijn nog vier andere co-founders die de fucncties CTO, CFO en senior engineer vervullen.
Het team is verder uitgebreid met andere engineers, een marketing manager en een community manager. Ook zijn er een aantal adviseurs met ervaring in de wereld van cryptocurrency en een adviseur die helpt met regelgeving rondom het Hathor netwerk.
De developers zijn highly skilled en al sinds 2011 actief in cryptocurrencies.
Het team is niet anoniem en op de website te vinden.
Roadmap & toekomst verwachting
Het mainnet van Hathor is inmiddels live en daarmee is de grootste stap in de ontwikkeling van het netwerk gezet. In 2021 zijn er nog een aantal belangrijke stappen die Hathor wil gaan zetten.
Zo kun je vanaf het tweede kwartaal van 2021 gebruik maken van de beloofde nano contracts op het Hathor netwerk. De eerste versie van deze nano contracts zijn vanaf dan uit te proberen.
Voor de rest wordt er in 2021 gekeken hoe DeFi (decentralized finance) en NFT te verwerken zijn in het Hathor netwerk. Nadat de Hathor munt in 2021 beschikbaar werd bij de crypto exchange KuCoin groeide de populariteit.
Er zal door Hathor gekeken worden welke exchanges in 2021 er nog bij kunnen komen in het aanbieden van de Hathor munt. De komende tijd is er dus nog voldoende ontwikkeling mogelijk bij Hathor, ze blijven actief zoeken naar het uitbreiden van het netwerk met zoveel mogelijk bekende blockhain toepassingen.
Voor mensen die een slagje proberen te slaan uit de Hathor koers is het interessant om in de gaten te houden wanneer de munt bij meer exchanges beschikbaar wordt. Zodra er grote exchanges zich bij KuCoin voegen zal de populariteit en hoogstwaarschijnlijk de prijs verder groeien.
Tip: Meld je gratis aan bij Kucoin en koop Hathor alvorens hij op de grote exchanges komt.
Huidige Hathor koers
De Hathor koers is in 2021 mee gestegen met de rest van de cryptocurrency markt. Waar je eind 2020 nog ongeveer $0,10 betaalde voor 1 Hathor is die prijs in april 2021 gestegen tot meer dan $1,80.
Momenteel zijn er zo’n 180 miljoen Hathor munten verhandelbaar, daarmee kwam de marktwaarde in april 2021 op een recordhoogte van 336 miljoen dollar. Er zijn meer dan 600 miljoen pre-mined Hathor tokens op de markt, de rest wordt uitgekeerd door beloningen voor miners.
Uiteindelijk zit er geen limiet aan het totaal aantal Hathor munten dat op de markt komt, maar dit zal steeds minder snel toenemen doordat de beloning die miners uitvangen elk jaar gehalveerd worden tot er 8 HTR per block uitgekeerd wordt.
Verwachte Hathor koers
Wat er de komende tijd met de Hathor koers gaat gebeuren is afhankelijk van de gehele cryptocurrency markt. In 2018 zagen we grote stijgingen van bijna alle munten maar stortte ook elke koers in, ook van de nieuwere munten.
Hathor is een goed voorbeeld van een nieuwe munt die bijna meteen in een stijgende markt terecht gekomen is. Hierdoor is de waarde van het Hathor netwerk nog moeilijk in te schatten.
Als je het vergelijkt met andere blockchain netwerken dan is er nog genoeg ruimte voor groei. Het IOTA netwerk is nu bijvoorbeeld 6 miljard dollar waard, als Hathor dit ook bereikt zou de Hathor koers nog 24 keer zoveel waard worden.
De potentie voor het Hathor netwerk is er dus om van een prijs van $1,30 te stijgen naar meer dan $30. Deze verwachte prijs is nog wel afhankelijk van in welk tempo er nieuwe Hathor munten op de markt komen, of de nieuwe functies als nano contracts voor enthousiasme zorgen en of de munt op nieuwe exchanges aangeboden zal worden.
Op het moment van schrijven heeft Hathor een marketcap van 225M. In mijn ogen gaan ze veel problemen beter oplossen (decentralisatie, schaalbaarheid & veiligheid) dan de volgende concurrenten met een veel hogere marketcap:
$AVAX: 3.5B (15x)
$DOT: 34B (151x)
$LINK: 40B (177x)
$BNB: 101B (448x)
$ETH: 390B (1733x)
Dit laat wel zien dat de potentie van deze coin nog zeer groot is.
Waar kun je Hathor kopen via iDeal?
Op dit moment vind je de Hathor munt terug op een aantal exchanges.
De bekendste exchange waar je terecht kan is KuCoin, dit is een grote exchange die al een flink aantal jaren meegaat in deze branche. Tegenwoordig koop je hier ook heel gemakkelijk je coins via iDeal.
Mis het niet en koop je Hathor coins nu via Kucoin.
Andere minder bekende exchanges die Hathor aanbieden zijn CoinMetro, ViteX en Qtrade.
Conclusie
Bij beginnende cryptocurrency projecten is het altijd moeilijk in te schatten wat de potentie is van een netwerk. Er zijn genoeg projecten geweest in de loop der jaren die uiteindelijk niets waard bleken te zijn.
Ik heb zelf heel veel vertrouwen in dit project en kocht Hathor op $0.24, $0.75 en op $1.31 en ben van plan om deze lange tijd aan te houden. Sowieso tot tenminste een 1B marketcap maar verwacht zelfs nog heel wat langer.
Het Hathor netwerk lijkt echter een stabiel netwerk met veel mogelijkheden. Ze hebben de proof of work techniek die Bitcoin gebruikt toegepast en verbeterd waardoor het netwerk beter schaalbaar is en transacties sneller verwerkt worden.
Ze zeggen zelf dat hun infrastructuur zo makkelijk is dat zelfs een 13 jarige binnen een minuut zijn eigen token kan maken. De complexiteit van veel andere netwerken is voor veel bedrijven een groot nadeel omdat ze vaak niet genoeg kennis in huis hebben.
De komende tijd is het interessant om te zien hoe snel Hathor de nieuwe toepassingen kan ontwikkelen en hoe bruikbaar deze zijn. Hathor stelt zelf dat het netwerk beschikbaar moet zijn voor mensen die niets snappen van cryptocurrency.
Het beste voorbeeld hiervan is de nano contracts, deze zijn veel simpeler te maken dan bij bijvoorbeeld Ethereum. Zo kun je als beginners eenvoudig een nano contract afsluiten met informatie van buiten het blockchain netwerk.
Daarnaast is bij Hathor belangrijk om te zien welke andere bedrijven gebruik gaan maken van het Hathor netwerk. Als er grote bedrijven tokens gaan creëeren op dit netwerk zal de Hathor prijs hoogstwaarschijnlijk doorstijgen.
Ook zo enthousiast geworden over Hathor? Koop nu direct je coins via iDeal op Kucoin.