In de Kindle store zijn momenteel al meer dan 3,6 miljoen boeken te vinden. Dit aantal stijgt dagelijks. Hoe val je op tussen de massa?
Je hebt invloed op je titel, je cover, je boek beschrijving en nog wat andere kleine zaken. Echter, zijn deze 3 het belangrijkste. We zullen beginnen met de titel. Hoe maak je nou een titel die zorgt voor veel sales? Dat willen we namelijk allemaal.
Het is belangrijk dat je titel altijd laat weten wat de lezer er aan heeft. Beloof ze iets (oplossing van een probleem!) en geef het uiteindelijk ook aan ze in jou boek. Geef ze duidelijk aan welk voordeel ze kunnen halen uit jou boek, iets wat ze dus graag zouden willen!
Denk aan een titel als “The 4-Hour Workweek”.
Wie wil dat nou niet? Het mooie van deze titel is dat het ook iets geheimzinnigs heeft, het zet de lezer aan het denken. Hoe is zoiets mogelijk? Zo krijg je dus hun aandacht!
Maak gebruik van subtitels
Subtitels gebruik je om meer uitleg te geven over je boek.
Bij de “The 4-Hour Workweek” is dat ook gedaan namelijk “Escape 9-5, Live Anywhere, And Join the New Rich”.
Het laat duidelijk zien wat het boek je te bieden heeft. Namelijk weg bij je baas, overal ter wereld kun je heen en je zult ook nog eens rijk worden. Trekt dit veel mensen aan?
Waarschijnlijk wel, het is dan ook niet voor niks al jaren een bestseller.
Het belang van een goede titel
De titel is heel erg belangrijk dus het is ook belangrijk om met verschillende titels je boek te testen. Met ebooks kan dat gelukkig een stuk makkelijker dan met geprinte boeken.
E. Haldeman-Julius was een publisher die vroeger al testen deed met verschillende titels. Boeken die niet goed verkochten gaf hij een andere titel. Vervolgens testte hij de verkopen opnieuw. De resultaten waren soms verbluffend. Hieronder enkele voorbeelden:
- “Gautier’s Fleece of Gold” verkocht zo’n 6000 exemplaren per jaar. De nieuwe titel “The Quest for a Blond Mistress” zorgde voor 50.000 sales per jaar.
- “The Mystery of the Iron Mask” verkocht zo’n 11.000 exemplaren in een jaar “The Mystery of the Man in the Iron Mask” verkocht er 30.000.
- “Art of Controversy” verkocht helemaal geen enkel exemplar. Echter, toen het boek “How To Argue Logically” ging heten verkochten ze er 30.000 van.
Zoals je kan zien, kan een goede titel een wereld van verschil maken.
Uit zijn ‘onderzoek’ kwamen de volgende dingen naar voren die zorgde voor goede verkoopcijfers:
- Gebruik een beschrijvende titel. Poëtische titels deden het niet goed. De lezer moet een goed idee hebben waar het boek over gaat.
- Gebruik geen moeilijke woorden. Vrijwel iedereen moet je titel kunnen lezen en ook kunnen begrijpen wat er staat.
- Verander de titel als je boek niet verkoopt. Tegenwoordig is het een stuk makkelijk, dus test ook gewoon met verschillende titels. De lezers kopen je boek niet voor de inhoud, die kennen ze immers nog niet voor ze de ‘buy-button’ klikken. Ze kopen je boek dus onder andere voor je titel.
Keyword geoptimaliseerde titel
Bij een keyword geoptimaliseerde titel zorg je dat je titel veel keywords bevat waar mogelijke kopers op kunnen zoeken. Door gebruik te maken van Google keyword tool en de Amazon search engine kun je achterhalen op welke woorden veel gezocht wordt.
Een voorbeeld van zo’n titel is:
“The Smoothies Recipe Book – 150 Smoothie Recipes Including Smoothies for Weight Loss and Smoothies for Good Health”
Deze is geoptimaliseerd op meerdere keywords zoals:
- Smoothies Recipes Book
- Recipes Book
- Smoothie Recipes
- Smoothies for Weight Loss
- Smoothies for Good Health
Amazon houdt bij het ranken van jouw boek rekening met jouw titel. Door gebruik te maken van keywords in jouw titel rank je dus hoger wanneer iemand op dat keyword zoekt. De laatste tijd wordt dit door steeds meer auteurs opgemerkt en daarom ook toegepast.
Zorg ten alle tijden wel dat het een goedlopende titel blijft en niet één waar duidelijk te zien is dat hij puur voor de keywords is. Dat leest gewoon niet fijn en dat zullen je lezers ook wel merken en dan zijn ze zo weg.
Bij deze titel zie je ook duidelijk een hoofdtitel en een subtitel.
Ranken in Google met je titel
Wanneer je ervaring hebt met SEO (Search engine optimalisation) weet je dat Google waarde geeft aan de titel. Wanneer dus jou titel is geoptimaliseerd voor een keyword zal je daarmee ook hoger gaan ranken in Google.
Het smoothies boek wat ik hierboven liet zien, rankt bijvoorbeeld bij mij op plaats 1 op de term “smoothies for weight loss book”. Door voor een keyword geoptimaliseerde titel te kiezen kun je dus ook extra bezoekers krijgen via google. Dit zal dus weer zorgen voor meer kopers.
WIIFM
Misschien heb je deze afkorting wel eens gezien, het staat voor “What’s In It For Me?”. Dit is de vraag die de lezers zich eigen stellen wanneer ze op jou boekpagina komen.
Wat zit er voor hun in? Hebben ze hier iets aan?
Kunnen hun deze vraag niet snel aan hun eigen beantwoorden dan zijn ze snel weg. Mensen zijn lui en hebben geen zin om er lang over na te denken. Daarom moet je titel duidelijk zijn.
Daarbij hoeft een titel ook niet lang te zijn, een bestseller voor al bijna 100 jaar is het boek “Think and Grow Rich”. Het boek (dat al meer dan 15 miljoen exemplaren heeft verkocht) laat duidelijk weten dat het de lezer helpt rijk te worden.
Een slecht boek met een goede titel, zal altijd meer verkopen dan een goed boek met een slechte titel.
Mensen kopen op basis van emoties
Kopen is een emotie. Mensen kopen iets omdat ze iets van binnen willen. Door mensen op hun emoties aan te spreken zullen ze eerder geneigd zijn om die koop knop in te drukken.
De meeste mensen denken dat ze rationeel denken bij het besluiten of ze iets kopen. Maar het is al meerdere keren bewezen dat dat niet het geval is. (Voor producten met een lage prijs)
Een goede titel zal ze dus ook hun emotie aanspreken. Er is hier zelfs een speciale ‘Emotional Marketing Value Headline Analyzer’ voor ontwikkeld. Hier kun je dus je titel invullen om te kijken wat voor emotionele waarde het heeft.
Bekijk hier de Emotional Marketing Value Headline Analyzer.
Nog enkele kleine tips
Nog wat kleine tips die je kunnen helpen bij het kiezen van je titel:
- Gebruik korte woorden, dit is makkelijker uit te spreken en makkelijker te onthouden.
- Wees specifiek, zorg dat ze snel weten wat ze kunnen verwachten. Bijv. “7 Ways to Lose Weight”, heel duidelijk wat ze kunnen vinden in het boek of “Walking to Lose Weight”.
- Power words, woorden of woordgroepen als “Quick & Easy, Fast, Simple, Ultimate” werken goed in een titel. Ze zijn catchy en duidelijk.
Conclusie
Een goede titel kan je boek maken of juist kraken. Alles wat je nodig hebt vind je in dit hoofdstuk. Nu kun jij ook een killer titel maken. Zorg dus dat je titel duidelijk is, beschrijvend en de lezer aanspreekt op zijn emoties dan ben je op de goede weg.
En wees niet bang, als het niet meteen een goede titel is kun je hem altijd nog veranderen. Zorg dan wel dat je ook je cover mee veranderd.