We zijn weer een maandje verder en ik wilde dan ook eens terugblikken op mijn eerste hele maand op Amazon FBA. Ik ben hier al een tijdje mee bezig, maar door mijn reis heb ik er eigenlijk geen tijd in kunnen stoppen.

Eind december, toen ik al vertrokken was is mijn voorraad aangekomen, ik heb tijdens mijn reis reviews proberen te regelen maar dit ging toch niet zo makkelijk. Ik had ook geen laptop mee genomen en had er ook niet echt heel veel zin in. 18 januari ben ik er serieus weer mee bezig gegaan.

Taak 1: Reviews verzamelen

Mijn eerste taak was reviews verzamelen (mijn listing had ik voor mijn reis al in orde gemaakt). Wanneer je keuze hebt uit 100 verschillende producten, de meeste met veel goede reviews, waarom zou je dan kiezen voor een onbekend product zonder reviews?

Om die reden zal je altijd reviews willen hebben. Social proof.

Op 20 + 24 december heb ik 2 sales gehad, echter waren dit mensen die ik veel korting had gegeven in ruil voor een eerlijke review.

Na mijn reis ging ik hier mee verder, dit was dus pas na 18 januari. Ondertussen heb ik geen enkele sale ontvangen 🙁

Op 24 januari heb ik mijn eerste echte sale ontvangen! Jeej!

Maar goed, ik merkte wel dat ik meer reviews nodig had dan ik in eerste instantie dacht. Momenteel heb ik er 19. Ik had er even 20 maar 1 is er verdwenen geen idee waarom.

Hiervoor heb ik Amztracker gebruikt.

Amztracker

In eerste instantie lijkt Amztracker meer een tool om je rankings in de gaten te houden, wat het dan ook doet. Maar deze feature vind ik zelf niet heel erg spannend.

Het mooiste wat ze hebben is de review club!

Hier kan je makkelijk je product plaatsen (liefst tegen korting) en leden  kunnen dan aangeven dat ze interesse hebben in jouw product.

Je kan via hun profiel ook makkelijk zien wat voor reviews ze achter laten. Sommige zijn uitgebreide reviews met video’s en plaatjes en geven vrijwel alleen 5 sterren. Andere zijn vaak maar één zin. Daarnaast heb je ook altijd nog hele kritische mensen.

Aan jouw de keus aan wie je een kortingscoupon geeft om jouw product te reviewen. Het werkt heel makkelijk en ze hebben ook een gratis trial.

Meld je hier aan voor een GRATIS trial van Amztracker.

Taak 2: Ranken op Amazon marketplace

In mijn vorige post liet ik weten dat ranken lastiger ging dan verwacht. Ik was toen net 2 weken terug van mijn reis. Dus ik had misschien ook iets te grote verwachtingen. Ik zie geen reden waarom ik meteen zo hoog zou moet ranken. Ik had amper een sale gehad.

Wat ik wel denk, is dat reviews niet een hele grote invloed hebben op je ranking. Maar sales hebben dat wel!
Echter reviews hebben weer invloed op je conversie ratio, wat weer zorgt voor meer sales. Dus indirect hebben ze zeker een positieve invloed op je rankings.

Om die reden wist ik ook dat ik reviews moest verzamelen.

Toen ik mijn vorige post schreef rankte ik namelijk niet eens op de eerste 15 pagina’s voor mijn hoofd keyword. Ondertussen heb ik ook ontdekt waar dat aan lag, maar daarover dadelijk meer.

Ranken gebeurd dus voornamelijk op sales, een hoge conversie ratio helpt daarbij. Het is dus een taak om een goede listing te maken, met goede foto’s, goede sales copy and nog steeds je reviews blijven erg belangrijk.

Taak 3: Sales krijgen om te ranken

Ik liet al weten dat sales erg belangrijk zijn om te ranken. Maar hoe krijg je sales als je niet rankt?

Ik gebruik hiervoor Amazon Ads!

Daarnaast verkoop ik momenteel mijn product voor een lagere prijs dan ik zou willen namelijk voor £ 8.99 en heb het ook een korte tijd op £ 7.99 gehad.

Bij £ 7.99 zit ik op een ROI van ongeveer 7%. Maar hier gaan ook nog mijn Amazon Ads vanaf.

Bij £ 8.99 zit ik op een ROI van ongeveer 17%, wat ook aan de lage kant is.

Echter moet je zulke dingen meer op het lange termijn bekijken. En wat heb je dan nodig? Dat zijn goede rankings! Die ontstaan door veel sales en een hoge conversie ratio. Dus door het tegen een lagere prijs te verkopen hoop ik deze rankings te behalen.

Daarnaast krijg je ook long storages fees bij Amazon als je stock meer dan 6 maanden bij hun blijft liggen. Gezien ik al een maand heb verloren en ik als doel had 100/maand te verkopen met dit product, moet ik toch een beetje opschieten.

Mijn eerste voorraad voor 500 is dan ook niet per se om meteen winst te maken, maar meer om een stabiele listing neer te zetten met goede rankings. Als ik die eenmaal heb kan ik ook groter inkopen of eventueel sea shipping gebruiken om zo een lagere inkoop prijs te krijgen, wat mijn marges weer omhoog zal brengen.

Amazon Ads

Zoals gezegd maar ik gebruik van Amazon Ads om bezoekers naar mijn listing te krijgen. Je moet ze ergens vandaan halen als je nog geen rankings hebt.

Hier onder zie je de resultaten tot nu toe.

amazon-ads

ACoS is de Advertising Cost of Sales. Dit laat zien hoeveel je hebt uitgegeven t.o.v. je omzet.

Je doel is uiteindelijk om deze zo laag mogelijk te houden.

Dit is ook nog vrij nieuw voor mij, hoewel ik wel veel ervaring heb met betaalde advertenties is een nieuw platform altijd even testen wat werkt en wat niet.

Met een automatic keyword campagne gaat Amazon op basis van de informatie die hun hebben over je listing, je advertentie plaatsen op verschillende keywords.

Met mijn eerste automatic campagne kreeg ik eerste weinig volume en daarnaast waren er best wat keywords die niet super gerelateerd waren. Ik heb hierdoor ook mijn listing aangepast zodat Amazon beter snapt wat ik verkoop. Waarschijnlijk had dit ook te maken met het feit dat ik nog geen sales had gehad, dan is het voor Amazon nog moeilijk te bepalen wat je precies verkoopt.

Ondertussen heb ik 10 sales gekregen via mijn Amazon Ads en heb ik £ 76.14 gespend. Voor een omzet van £ 97.89 dus hier heb ik zeker geen winst mee gemaakt. Hier moeten namelijk de product kosten en dergelijke nog van af. Maar dit vind ik niet erg, want het doel was om te gaan ranken!

Taak 4: Ranken op mijn hoofd keyword

Via Amazon Ads kan je zeker sales krijgen, maar het is natuurlijk veel leuker om organische sales te krijgen. Gratis.
Hiervoor zal je dus eerst moeten ranken. Gezien ik niet eens te vinden was op de eerste 15 pagina’s van Amazon op mijn hoofd keyword ging dat niet snel  gebeuren.

Ondertusen heb ik 4 sales gehad op mijn hoofd keyword (exacte zoek term) en dit heeft mij al naar pagina 2 gebracht! Dus hopelijk kan ik deze maand nog meer sales krijgen (eventueel tegen verlies) om zo eindelijk op de felbegeerde eerste pagina terecht te komen.

Ook voor andere termen lijk ik beter te gaan ranken, want ik krijg de laatste tijd meer bezoekers op mijn listing. Dit kan ook komen omdat ik iets meer tijd heb gestopt in Amazon Ads en hoger ben gaan bieden. Maar dit zal allemaal resulteren in betere rankings en meer bezoekers!

Sales Amazon Feb 2016

Zo zag de laatste week van februari er uit. Het begint al een stukje beter te lijken!

Ik haalde in deze week een conversie ratio van 11.76%.

Dit houd in dat ik met 850 bezoekers per maand op mijn listing op de 100 sales per maand ongeveer zou komen.

In deze periode verkocht ik 16 units in 8 dagen. Dus gemiddeld 2 per dag. Maar mijn rankings stijgen nog steeds dus ben erg benieuwd hoe het verder gaat lopen.

Ik verwacht zelf dat er net als bij Google een groot verschil zit tussen ranken op pagina 2 en 1.

Daarnaast kan ik ook kijken naar manieren om mijn conversie ratio verder omhoog te krijgen.  Bijvoorbeeld door betere foto’s of  extra reviews te regelen.

Het begint in ieder geval al ergens op te lijken!

Mijn eerste uitbetaling is ook binnen

Door dat ik vooral promos aan het doen was kwam er niet echt geld binnen (think long term). Mijn FBA fees waren veelste hoog en moest ik dus iedere keer bijbetalen.

Maar op 25 februari heb ik mijn eerste betaling van Amazon FBA binnen gehad. Maar liefst €74.28 🙂 Altijd een leuk moment.

Momenteel sta ik ook in de plus en staat er al minstens een betaling van £91.99 te wachten op mij, dit zal zeker nog groeien want 9 maart is pas de volgende uitbetaling.

Ik ben erg benieuwd hoe het verder gaat lopen als ik dadelijk de eerste pagina ga behalen, we zullen het zien. Ondanks dat ik denk dat dit niet het perfect product is wat ik gekozen hebt, lijkt het toch de goede richting in te gaan, misschien ga ik binnenkort toch stiekem eens kijken voor een 2de product.

Het liefst in dezelfde markt, maar ik zal ook zeker naar andere markten kijken die misschien nog meer potentie hebben.