Mijn laatste update in mijn (live) FBA case study was vorige maand op 2 maart, waar ik terugblikte op februari en een plan maakte voor de maand maart.

In deze blog zal ik ze bespreken en zien we gelijk wat voor effect dat heeft gehad. Ofja, waarschijnlijk heb je het al in de titel gelezen.

Taak 1: Reviews verzamelen

Destijds had ik er 19 en ondertussen heb ik er rond de 30. Dus zo’n 50% meer.

In februari behaalde ik een conversie ratio van 7.8% op mijn listing. Ik heb in deze berekening giveaways niet mee gerekend om zo een beter beeld te krijgen.

In maart behaalde ik een conversie ratio van 10.06% op mijn listing. Ook hier de giveaways niet mee gerekend.

Meer reviews hebben dus zeker voor een betere conversie ratio gezorgd. Voor de rest is er namelijk niks veranderd.

Helaas aan het einde van de maand een negatieve review gekregen (2 ster), waarna mijn conversie ratio meteen leek te zakken naar zo’n 5%.

Echter, de laatste dag van de maand had ik weer mijn hoogste conversie ratio te pakken van maar liefst 26.19%.

Taak 2: Ranken op de Amazon Marketplace

Ik gebruik  geen tracker dus weet ook niet precies waar ik op rank. Ik heb mijn keyword research gedaan en geprobeerd om duidelijk te maken aan Amazon wat voor product ik verkoop.

Dit doe ik vooral in de backend waar je keywords kan toevoegen.

Wat ik wel kan zien is dat het aantal bezoekers op mijn listing zeker verhoogd is:

  • januari: 125 bezoekers (5 via Amazon Ads)
  • februari: 385 bezoekers (103 via Amazon Ads)
  • maart: 1023 bezoekers (209 via Amazon Ads)

We krijgen meer bezoekers, dus dat betekend voor mij automatisch dat mijn listing beter te vinden is. Momenteel heb ik mijn product prijs op 8.99 en daarmee haal ik zeker nog niet de marges die ik voor ogen heb, maar het gaat de goede kant op.

Mijn doel is eerst om goed te ranken en daarna pas winst te gaan draaien.

Taak 3: Sales krijgen om te ranken

Ik denk dat iedere sale die ik maak invloed heeft op mijn ranking. Ik kan het alleen niet echt controleren omdat ik niet precies weet waar ik rank.
Ook kan ik niet zien op welke keywords ik organische sales krijg, iets wat ik wel heel graag zou willen weten!

Ik gebruik daarnaast Amazon Ads om te gaan ranken op bepaalde termen. Echter, was het niet afgelopen maand niet heel goed gelopen.

Ik heb £ 138.71 gespend en slechts £ 63.93 in sales gegenereerd.

Dit kwam voornamelijk door een automatic campagne die ik run. Hierbij bepaald Amazon waar ze mijn advertentie laten zien. Echter had ik in de back-end best brede termen gebruikt waar ik best op zou willen ranken (gratis). Echter wil ik voor veel van deze termen niet betalen.

Toen ik in eens een mailtje kreeg van Amazon dat ik mijn advertise budget zijn limiet had bereikt, wist ik al dat er iets niet klopte.

Ondertussen heb ik een hoop negative keywords toegevoegd die dit zouden moeten voorkomen. Ook mijn daily budget heb ik wat lager gezet voor het geval dit niet het geval is.

Taak 4: Ranken op mijn hoofd keyword

Dit lijkt nog niet echt te lukken, zo stond ik vorige maand nog onderaan pagina 2, sta ik ondertussen weer bovenaan pagina 3. Geen vooruitgang.

Echter lijkt het wel dat ik op veel andere termen rank (meer bezoekers op mijn listing). Ik wil de komende tijd wat hoger gaan bieden op dit keyword om te kijken of ik toch mijn listing op de eerste pagina kan krijgen.

Resultaten maart 2016

FBA Maart 2016 Resultaten

Jeej, mijn doel was er om 100 per maand te verkopen en dat is al gelukt!

Echter staar je niet blind op deze cijfers, want deze maand heb ik een klein verliesje gedraaid. Dit komt deels door giveaways (10 stuks) voor reviews + de lage prijs die ik tijdelijk hanteer om beter te gaan ranken.

Maar het bewijst mij wel dat er veel potentie is, want eigenlijk was maart pas de 2de hele maand dat ik aan het verkopen ben op Amazon.

What’s next?

Komende maand is dan ook mijn doel om winst te draaien 🙂 hiervoor zal de prijs omhoog moeten en graag zou ik weer minstens 100 stuks verkopen. Daarnaast ga ik ook wat tijd stoppen in het zoeken van een tweede product.

Het is niet zo dat als je er 100 kan verkopen je er ook 1000 kan verkopen in een maand. Hoeveel vraag er is voor een product is namelijk beperkt.

Wil ik dus naar de 1000 verkopen per maand dan zal ik meerdere producten nodig hebben.

Ook zal ik binnenkort een re-order moeten plaatsen voor mijn eerste product. Op moment van schrijven heb ik er nog iets meer dan 300. Productie en verzending nemen echter ook best wat tijd in beslag en op zijn vroegst zou ik over 5-6 weken pas een nieuwe voorraad kunnen hebben.

Beste dag 31 maart

Beste dag Amazon FBA

Ondanks een 2 ster review, had ik gister mijn beste dag ( zie hier boven). Op deze dag kreeg ik slechts 42 bezoekers op mijn listing maar een conversie ratio van 26.19% zorgde toch voor de beste dag tot nu toe.

Hopelijk over een tijdje kan ik dit zien als een slechte dag op Amazon 🙂 maar momenteel ben ik er gewoon erg blij mee 🙂

Op naar winst en een volgend record!