Als je wilt gaan beleggen in cryptocurrency kom je meteen voor de keuze te staan waar je dit gaat doen. Je hebt een account nodig bij een crypto exchange waar je eenvoudig geld kan storten en vervolgens kan investeren in een cryptocurrency naar jouw keuze.

In deze vergelijking kijken we naar alle belangrijke overeenkomsten en verschillen tussen de Nederlandse exchanges Bitvavo en Litebit. Beide exchanges maken het mogelijk om verschillende cryptocurrencies te kopen.

Tip: Een account aanmaken bij één van deze exchange is op dit moment mogelijk en helemaal gratis.

Overeenkomsten tussen Bitvavo en Litebit

Deze Nederlandse crypto exchanges zijn allebei gericht op particuliere consumenten die zelf willen beginnen met cryptocurrency kopen. Het gaat hier om klanten die slechts een paar tientjes willen investeren tot klanten die duizenden euro’s per maand investeren in cryptocurrency.

Stortingsmogelijkheden

Als het om storten gaat denk je vaak als eerst aan euro’s. Je kunt bij Litebit en Bitvavo het gemakkelijkst geld storten via de betaalmethodes iDeal, Bankoverschrijving of Creditcard.

Je kunt er ook voor kiezen om crypto te ‘storten’ op je Bitvavo of Litebit account. Omdat je bij deze twee exhanges een eigen wallet krijgt kun ej de munten die je al in bezit hebt eenvoudig naar het adres versturen van de wallet van de exchange.

Zo kun je cryptocurrency naar je account versturen en vanuit daar verhandelen voor andere cryptocurrency of verkopen en inwisselen voor euro’s.

Gebruik eenvoudige stortingsmogelijkheden als iDeal of bankoverschrijving bij Litebit en Bitvavo.

Veiligheid en toezicht

Het is van groot belang dat een crypto exchange haar omgeving zo veilig mogelijk maakt voor je. Dit kan door een goede beveiliging van het platform zelf maar ook door opties als two-factor-authentication mogelijk te maken voor klanten.

Bij Bitvavo en Litebit kun je dit soort opties gebruiken en is er een kennisbank beschikbaar waar je nog meer kan lezen over het beveiligen van je account.

Sinds april 2020 is er in Nederland een nieuwe wetgeving voor cryptobedrijven die deze bedrijven onder andere verplicht om zich te registreren bij De Nederlandsche Bank. Deze instantie houdt vervolgens toezicht op de exchange om witwassing en financiering van terrorisme tegen te gaan.

Zowel Bitvavo als Litebit waren één van de eerste bedrijven die hun registratie bij DNB voltooid hebben. Zo weet je zeker dat er toezicht op deze bedrijven wordt gehouden en ze voldoen aan de nieuwe Nederlandse wet- en regelgeving.

Beide exchanges zijn geregistreerd bij De Nederlandsche Bank en houden zich aan de Nederlandse wetgeving.

Mobiele app

De meeste crypto exchanges hebben hun handelsplatform inmiddels vertaald naar een mobiele applicatie. Ook Bitvavo en Litebit hebben smartphone apps uitgebracht voor zowel iPhones als telefoons met Android.

In de mobiele app kun je eenvoudig cryptocurrency kopen zoals dat bij Litebit altijd gaat, je kunt voor de huidige marktprijs van een munt kopen en verkopen terwijl daar de transactiekosten al vanaf getrokken worden. Zo heb je altijd de goede prijs in je beeld staan en kun je op een duidelijke manier handelen.

Koop en verkoop nog gemakkelijker je cryptocurrency via de smartphone apps van Litebit en Bitvavo.

Verschillen tussen Bitvavo en Litebit

Bitvavo en Litebit klinken dan misschien hetzelfde en beweren hetzelfde te doen, toch zitten er grote verschillen tussen deze twee crypto exchanges. Het belangrijkste verschil is dat Bitvavo over een hoogwaardig handelsplatform beschikt terwijl je bij Litebit uitsluitend rechtstreeks crypto voor de huidige koers kan kopen en verkopen.

Het handelsplatform en trading opties

Het gaat hier dus om het belangrijkste onderdeel van een crypto exchange; op welke manier kun je investeren in cryptocurrency. Bij Bitvavo heb je dus een handelsplatform waar je veel meer mogelijkheden hebt dan bij Litebit.

Zo kun je op het platform zelf een order plaatsen voor een bepaalde prijs zodat de order automatisch uitgevoerd wordt als de koers tot die prijs daalt of stijgt. Hierdoor kun je nog beter je investeringen beheren en kunnen je orders bijvoorbeeld uitgevoerd worden terwijl je ligt te slapen.

Wil jij handelen op een professioneel platform? Kies dan voor Bitvavo!

Aanbod Coins

Het aanbod coins tussen Bitvavo en Litebit verschilt natuurlijk van elkaar. Momenteel heeft Bitvavo meer dan 50 verschillende cryptocurrency die aangeboden worden terwijl je bij Litebit kunt handelen in 55 verschillende coins en tokens (aanbod van beide platformen wordt steeds uitgebreid).

De grote munten als Bitcoin, Ethereum en Cardano zijn verkrijgbaar bij beide exchange maar daarna komen er al snel verschillen in het aanbod.

Ook heeft Litebit de mogelijkheid om te investeren in Binance Coin, Polygon Network (het oude MATIC) en Uniswap. Ook dit zijn drie redelijk grote munten die qua marktwaarde zeker in de top 50 cryptocurrencies staan.

Het verschil in aanbod komt deels omdat Litebit het mogelijk maakt om cryptocurrencies bij hun te kopen en direct te versturen naar een externe wallet. Hierdoor hoeven ze zelf niet voor elke munt een wallet aan te maken en deze technologie te ontwikkelen.

Bitvavo heeft natuurlijk ook een flink aantal munten die Litebit niet heeft. Enkele van deze munten zijn Zilliqa, Verge, VeChain en Nano.

Het aanbod coins is bijna even groot maar verschilt onderling flink!

Credits vs. Euro’s

Je hebt al kunnen lezen dat de stortingsmogelijkheden bij Bitvavo en Litebit vergelijkbaar zijn. Toch is er een verschil bij Litebit in de betalingsmogelijkheden doordat ze de optie hebben toegevoegd om Litebit credits te gebruiken.

Deze Litebit credits zijn altijd precies  €1,- waard en daarom verandert er tijdens het handelen in principe niks. De prijzen die je betaalt zijn gewoon gelijk aan de normale koersen.

Je kunt bij Litebit kiezen of je gewone euro’s wilt gebruiken of je geld om wilt zetten naar Litebit credits. Deze credits hebben als voordeel dat je de credits direct ontvangt en dus ook meteen kunt investeren in cryptocurrency voor de koersen die dan gelden.

Ook betaal je geen transactiekosten als je geld stort en deze meteen naar credits omzet. Dit is een voordeel ten opzichte van een betaalmethode als een SEPA-overschrijving, deze transactie kan dagen duren en je investering in crypto wordt dan ook pas verwerkt zodra Litebit het geld heeft ontvangen.

Dan kan er inmiddels al veel gebeurd zijn met de koers maar wordt je investering wel automatisch uitgevoerd. Dit is natuurlijk geen ideale manier van investeren omdat je zo de controle kwijtraakt die je wel nodig hebt bij beleggen in cryptocurrency.

Gebruik Litebit Credits om je kosten te verlagen bij Litebit!

Moeilijkheidsgraad voor aanschaf munten & aanmaken account

Er is momenteel nog altijd een enorm verschil tussen mensen die net beginnen met beleggen in cryptocurrency en mensen die dit al jaren doen. Het is vaak lastig voor beginners om meteen goed te snappen hoe alles werkt en wat de beste keuzes zijn.

Daarom is het voor beginners altijd verstandig om te beginnen bij een crypto exchange die het zo makkelijk mogelijk maakt om een account aan te maken en je eerste munten te kopen. Deze mogelijkheden verschillen erg bij Bitvavo en Litebit.

Het aanmaken van een account is bij Litebit het meest eenvoudig, deze exchange heeft 4 duidelijke stappen die je moet doorlopen om het account te creëren. Bij Bitvavo is het iets onduidelijker en moet je na de eerste keer inloggen een aantal vragen in het Engels beantwoorden.

Vervolgens moet je bij beide exchanges je account verifiëren zodat ze zeker weten dat jij achter het account zit. Dit doe je door een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen en een vragenlijst in te vullen over jouw plannen met het zojuist aangemaakte account.

Het aanschaffen van de munten is ook makkelijker bij Litebit omdat je hier uitsluitend de keuze hebt om voor de huidige koers munten te kopen of verkopen. Bij Bitvavo heb je het eerder genoemde handelsplatform met meer keuzes.

Beginners zullen het moeilijker hebben met het handelsplatform van Bitvavo omdat hier erg veel informatie terug te vinden is over de koers, het handelsvolume en de openstaande orders.

Echter zou het voor de meeste mensen goed te begrijpen moeten zijn.

Wil jij zo eenvoudig mogelijk kunnen investeren in cryptocurrency? Maak dan een account aan bij Litebit!

Kosten

Eén van de belangrijkste verschillen tussen Litebit en Bitvavo zijn de kosten die je maakt bij een investering op één van deze platforms. Dit heeft ook weer direct te maken met de verschillende manier waarop Litebit en Bitvavo de munten aan de klanten aanbieden.

Bij Litebit worden de kosten al berekend voordat je investeert in een cryptocurrency. In de koers die je ziet bij het kopen en verkopen zijn al 2% transactiekosten verwerkt, dit heeft als voordeel dat de prijs die je in beeld ziet ook altijd de prijs is die je betaalt voor een investering.

Litebit gaat dit echter veranderen naar een nog duidelijker overzicht waar de handelskosten apart benoemd staan. Er is niet aangekondigd dat hierdoor het percentage kosten veranderen, maar het wordt wel voor het eerst dat je precies kan zien hoeveel je betaalt voor een transactie.

Bij Bitvavo betaal je altijd maximaal 0,25% transactiekosten waardoor je dus veel minder geld kwijt bent aan het kopen en verkopen van cryptocurrency en meer kunt verdienen. Je krijgt op het handelsplatform van Bitvavo een duidelijk overzicht van de kosten voordat je de order aanmaakt.

Daarnaast heb je als ervaren handelaar in cryptocurrency nog een ander voordeel bij Bitvavo. Hoe meer je bij deze exchange handelt, hoe lager de kosten zullen worden. Dit gaat wel om enorme bedragen, zo dalen je kosten voor het verkopen bijvoorbeeld tot -0,01% als je voor meer dan €25 miljoen handelt in 30 dagen tijd.

Andere kosten die de exchanges rekenen zijn kosten bij het storten en opnemen van geld. Als je met iDeal geld op je account stort is dit bij Bitvavo volledig gratis terwijl Litebit hier bij elke keer dat je geld stort €0,42 inhoudt aan transactiekosten.

Voor andere stortingsmogelijkheden zoals Mybank, Giropay en Sofort geldt dat beide exchanges transactiekosten berekenen maar de kosten bij Litebit hoger liggen. Tot slot worden er ook bij SEPA bankoverschrijving en Bancontact bij Bitvavo geen kosten berekent terwijl Litebit hier een vast bedrag én een percentage vraagt.

Op zoek naar de exhange met de laagste kosten? Kies dan voor Bitvavo!

Conclusie

Het zijn twee populaire Nederlandse crypto exchanges met allebei een andere doelgroep. Litebit is vooral gericht op de cryptocurrency investeerder die op zoek is naar een makkelijke en gebruiksvriendelijke exchange.

Bitvavo is daarentegen echt bedoeld voor handelaren die genoeg kennis hebben over cryptocurrency en weten hoe ze met een exchange om moeten gaan.

Wat betreft de gebruiksvriendelijkheid is het dus erg afhankelijk van hoe ervaren je zelf bent. Voor ervaren handelaars zal Litebit totaal niet gebruiksvriendelijk zijn vanwege de beperkte opties terwijl beginners het iets moeilijker zullen hebben met het platform van Bitvavo.

Als je veel op de kosten wilt letten die je betaalt bij geld storten of het kopen en verkopen van cryptocurrency kun je het best terecht bij Bitvavo. Deze exchange vraagt maximaal 0,25% kosten bij het kopen of verkopen van crypto en bijna geen kosten bij geld storten.

Bij Litebit betaal je al snel bijna 2% handelskosten als je een cryptomunt koopt of verkoopt en daarnaast betaal je ook nog eens bij elke betaalmethode hogere kosten. Wel kun je bij Litebit gebruik maken van Litebit credits om ze de transactiekosten te drukken.

Kies voor Bitvavo als je:

  • een ervaren belegger bent een uitgebreid handelsplatform wilt
  • de laagste kosten wilt betalen voor het kopen en verkopen van cryptocurrency
  • vooral in serieuze cryptomunten wilt investeren
  • voor hoge bedragen gaat investeren
  • orders wilt plaatsen voor een zelf gekozen bedrag

Kies voor Litebit als je:

  • weinig ervaring hebt met beleggen en nog nooit met een handelsplatform hebt gewerkt
  • rechtstreeks munten wilt kopen voor een externe wallet