Online cryptocurrency kopen kan tegenwoordig bij steeds meer verschillende websites. Zo zijn er een paar grote internationale exchanges en zijn er ook Nederlandse bedrijven die in de markt zijn gesprongen met een eigen exchange.

In dit artikel vind je een vergelijking tussen de Nederlandse crypto exchange Bitvavo en het wereldwijd populaire Kraken. Bekijk alle overeenkomsten en verschillen tussen de exchanges en beslis welke exchange het meest geschikt voor jou is!

Overeenkomsten tussen Bitvavo vs Kraken

Account aanmaken

Een account aanmaken bij een crypto exchange is vrij eenvoudig. Bij zowel Bitvavo als Kraken moet je bij de eerste stap van een account aanmaken je naam, E-mailadres en een wachtwoord opgeven.

Bij beide exchanges ben je verplicht om jezelf te verifiëren zodra je wilt gaan handelen op het platform. Deze verificatie bestaat uit het opsturen van een kopie van je identiteitsbewijs zodat de exchanges zeker zijn dat jij de persoon achter het account bent.

Crypto exchanges zijn verplicht om deze stap uit te voeren en zo genoeg kennis over hun klanten te hebben. Bij Kraken zijn er verschillende stappen in de verificatie, zo kun je als je weinig handelt kiezen voor de eenvoudige verificatie waarin je alleen persoonlijk informatie hoeft op te geven en nog niet je identiteitsbewijs op hoeft te sturen.

Om een account aan te maken bij Bitvavo en Kraken heb je alleen een E-mailadres nodig

Mobiele applicatie

Naast de desktop versie van Bitvavo en Kraken kun je de crypto exchanges ook eenvoudig op je smartphone gebruiken. Zowel Bitvavo als Kraken hebben applicaties uitgebracht voor Android en iOS.

In de applicaties is het kopen en verkopen van cryptocurrency versimpeld ten opzichte van de mogelijkheden die je hebt in de browser. Je kunt bijvoorbeeld niet een order openen maar alleen kopen en verkopen tegen de huidige koers.

Vooral voor het beheren van je portfolio en de mogelijkheid om crypto overal snel te kunnen verkopen zijn de apps erg handig.

Gebruik de mobiele applicaties van Bitvavo en Kraken om nog makkelijker crypto te kopen en verkopen

Moeilijkheidsgraad voor aanschaf munten

Het kopen van cryptocurrency bij een exchange kan op twee manieren. Sommige exchanges bieden eenvoudig een tabelletje waar je kunt kiezen hoeveel je wilt kopen en rekenen daar meteen de huidige koers voor met daarbij alvast de kosten bij in berekend.

Bitvavo en Kraken bieden je beide de mogelijkheid om orders te plaatsen op een handelsplatform. Dit houdt in dat je zelf kan kiezen voor welk bedrag je een bepaalde munt wilt kopen, de order wordt pas uitgevoerd als die gematcht kan worden met een bepaalde gebruiker die de munt voor dat bedrag wilt verkopen.

Een handelsplatform kan voor beginners soms wat overweldigend zijn door de vele opties die je hebt. In principe is het vrij makkelijk te leren maar het is wel verstandig om voorzichtig te zijn als je net begint, als je bijvoorbeeld een verkeerde prijs invult wordt de order gewoon uitgevoerd.

Qua moeilijkheidsgraad voor het kopen van cryptomunten zijn Bitvavo en Kraken redelijk vergelijkbaar omdat het platform ook nagenoeg hetzelfde is.

Handel in cryptocurrency op de handelsplatformen van Bitvavo en Kraken

Verschillen tussen Bitvavo vs Kraken

Kosten tijdens handelen

De kosten die je betaalt tijdens het handelen verschillen bij Bitvavo, hoe meer je handelt hoe goedkoper de transacties worden. Op het laagste niveau betaal je als koper 0,25% transactiekosten en als verkoper 0,15%.

Pas vanaf een handelsvolume van meer dan €100.000 per 30 dagen wordt het percentage kosten lager. Bij Kraken werkt het met een soortgelijk systeem, op het eerste niveau betaal je bij Kraken 0,26% als koper en 0,16% als verkoper.

Bij Kraken worden de kosten verlaagd zodra je meer dan $50.000 handelt in 30 dagen tijd.

Handel jij in 30 dagen minder dan $50.000? Dan zijn de kosten bij Bitvavo lager!

Kosten voor geld storten of opnemen

Bij geld storten betaal je bij Bitvavo geen transactiekosten als je Bancontact, bankoverschrijving of iDeal gebruikt, bij Giropay en EPS betaal je 1,99%. Ook bij Kraken is geld storten mogelijk zonder kosten, bij SEPA overschrijving kun je al vanaf 1 euro gratis geld storten.

Voor het opnemen van geld zijn er wel meer kosten die berekend worden. Bij Kraken is dit bij de verschillende opname mogelijkheden zo’n €1,-, bij Bitvavo betaal je geen kosten voor het uit laten betalen van je euro’s.

Kies voor de laagste kosten en maak een account aan bij Bitvavo!

Veiligheid

Een crypto exchange moet gereguleerd worden door een financiële toezichthouder zodat klanten goed beschermd zijn tegen problemen bij de exchange. Kraken heeft licenties bij FinCEN (Amerika), FINTRAC (Canada), AUSTRAC (Australië), FSA (Azië) en het Britse FCA voor de Europese regulering.

In Nederland moeten bedrijven zich sinds 2020 inschrijven bij De Nederlandsche Bank om een registratie te ontvangen om crypto aan te kunnen bieden. Bitvavo heeft deze registratie als één van de eerste Nederlandse crypto exchanges ontvangen.

Beide bedrijven zijn gereguleerd bij een Europese toezichthouder.

Geld storten

Tegenwoordig is iDeal niet meer weg te denken bij online betalingen vanuit Nederland en de Nederlandse crypto exchange Bitvavo ondersteunt dit dan ook. Bij Kraken heb je minder keuze in betaalmogelijkheden, zo ondersteunt deze exchange iDeal niet.

Je hebt bij Bitvavo dus meer verschillende mogelijkheden om geld te storten, naast iDeal kun je ook kiezen voor bankoverschrijving, Giropay, Bancontact en EPS. Kraken biedt mogelijkheden die in Nederland minder bekend zijn, de mogelijkheden komen neer op bankoverschrijving of SEPA-overschrijving.

Wil je geld storten met iDeal? Kies dan voor de exchange Bitvavo!

Support

Het meest duidelijke verschil in de klantenservice van Bitvavo en Kraken is de taal. Waar je bij Bitvavo volledig in het Nederlands contact op kan nemen met het bedrijf zul je bij Kraken je vragen en klachten in het Engels moeten formuleren.

Beide exchanges hebben een livechat die je kunt gebruiken, bij Kraken kun je op deze manier 24/7 contact opnemen met de support afdeling. Bitvavo ondersteunt de live chat alleen op maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 17:00.

Naast de live chat kun je bij Bitvavo ook kiezen voor het versturen van een mail. Via mail is Bitvavo op werkdagen van 9:00 tot 21:00 bereikbaar en in het weekend van 10:00 tot 18:00, bij Kraken heb je niet de mogelijkheid om via mail contact op te nemen.

Voor een Nederlandstalige klantenservice kun je het best terecht bij Bitvavo.

Trading opties

Bitvavo is een relatief simpele exchange, alles wat je kunt doen spreekt redelijk voor zich en je kunt crypto op twee manieren kopen. Zo kun je rechtstreeks crypto kopen voor de huidige marktprijs of in het handelssysteem zelf een order plaatsen.

Bij Kraken heb je deze mogelijkheden ook, maar deze exchange voegt daar nog een flink aantal extra handelsopties aan toe. Je kunt bij Kraken namelijk kiezen voor margin trading om met een hefboomeffect te kunnen handelen en voor opties als Futures en Indexen.

Deze trading opties zorgen over het algemeen wel voor een hoger risico van je investering en zijn niet geschikt voor de beginnende cryptocurrency beleggers. Als je toch wilt beginnen met margin trading of futures is het aan te raden je hier eerst goed op in te lezen.

De meeste trading opties vind je terug bij Kraken!

Mogelijkheid voor staking

Staking kun je het best zien als het alternatief voor minen. Waar je bij een munt als Bitcoin computers ingewikkelde algoritmes moet laten oplossen voor het onderhouden van de blockchain kun je bij veel andere munten je eigen voorraad crypto inzetten om het netwerk te helpen.

Je krijgt in ruil voor deze staking een beloning, het is tegenwoordig bij steeds meer exchanges mogelijk en zowel Bitvavo als Kraken bieden de mogelijkheid tot staking. Op dit moment heeft Kraken 12 munten die je kunt staken terwijl Bitvavo er 17 heeft.

Staking werkt bij beide exchanges op dezelfde manier, je hebt een apart gedeelte binnen de website waar je de munten vast kan zetten voor staking. Hoe hoog de beloning is die je ontvangt en in welke regelmaat je deze krijgt is afhankelijk van de exchange en de munt zelf.

Begin met staken bij Bitvavo voor de meeste mogelijkheden

Aanbod coins

Kraken biedt op haar exchange 88 verschillende cryptocurrencies terwijl Bitvavo op het moment van schrijven meer dan 100 verschillende munten in het aanbod heeft. Voor de bekende, grote cryptocurrencies geldt dat beide exchanges deze aanbieden.

Als je graag in altcoins wilt handelen is het verstandig om voor de tijd goed te kijken naar het aanbod van beide exchanges. Zo weet je voordat je een account aanmaakt welke munten je bij welke exchange kan kopen en kun je een nog betere keuze maken.

Voor het grootste aanbod coins kun je het best terecht bij Bitvavo!

Conclusie

Kraken bestaat al sinds 2011 en heeft in die tijd een goede naam opgebouwd. Zo mag het in Amerika actief zijn door de licentie bij de Amerikaanse toezichthouder en heeft het wereldwijd nog meer licenties om overal zoveel mogelijk aan de geldende wetten te voldoen.

Bitvavo werd pas in 2018 gelanceerd maar heeft in korte tijd op veel gebieden Kraken ingehaald. Zo heeft het inmiddels een groter aanbod coins, biedt het meer munten voor staking aan en is het platform fijner in het gebruik.

Kraken heeft daarentegen een flink aantal extra functies zoals de handel in futures of het gebruiken van een hefboomeffect bij het investeren in crypto die Bitvavo niet heeft.

Voor Nederlanders kan Bitvavo de betere keuze zijn als je graag een Nederlandstalige klantenservice wilt. Daarnaast heb je als ander groot voordeel dat je bij Bitvavo iDeal kan gebruiken wat geld storten makkelijker en gratis maakt.

Kies voor Bitvavo als je:

  • een Nederlandstalige klantenservice fijn vindt
  • met iDeal geld op je account wilt storten
  • de laagste kosten wilt betalen bij crypto kopen en verkopen
  • zonder kosten geld wilt storten en opnemen
  • bij een exchange wilt beginnen die gereguleerd wordt door De Nederlandsche Bank
  • wilt kiezen uit het grootste aanbod verschillende cryptomunten
  • zoveel mogelijk munten wilt kunnen staken

Kies voor Kraken als je:

  • wilt handelen in futures
  • met een hefboomeffect crypto wilt kopen
  • 24 uur per dag de klantenservice via live chat wilt kunnen bereiken

 

Klik hier voor een overzicht van de beste crypto exchanges.