De laatste tijd komen er weer veel beleggers bij die beginnen met investeren in cryptocurrency. De koersen van de bekende munten als Bitcoin en Ethereum schoten in 2021 naar ongekende hoogtes en namen ook veel andere munten met zich mee.

Maar bij welke cryptocurrency exchange kun jij het beste terecht om de grote of kleinere munten te kopen? In deze vergelijking kijken we naar twee van die exchanges; Bitvavo en Coinbase.

Coinbase bestaat al jaren en was zeker tijdens de eerste jaren waar cryptocurrency populairder werd een van de meest geliefde cryptocurrency exchanges ter wereld. Bitvavo is een Nederlandse cryptocurrency exchange die minder lang bestaat maar ook snel groeit.

Tip: Het aanmaken van een account is gratis en momenteel krijg je bij beide websites een speciale deal. Meld je dus direct aan:

Overeenkomsten tussen Bitvavo en Coinbase

Zowel Bitvavo als Coinbase richten zich op een grote groep klanten, zo zijn beide platforms geoptimaliseerd voor beginnende klanten, maar zijn er ook genoeg functies voor ervaren cryptocurrency beleggers. Bij beide exchanges kun je erg eenvoudig cryptocurrency kopen op de overzichtelijke platforms.

Bij de exchange kun je in beide gevallen munten verhandelen met andere gebruikers op deze exchange. Dit betekent dat je een bod kunt plaatsen of een bod van een andere handelaar kunt aannemen en op deze manier de munten tussen gebruikers kunt laten versturen.

Account aanmaken

Een account maken gaat bij Coinbase en Bitvavo op een vergelijkbare manier. Je kunt eenvoudig het account aanmaken door een E-mail adres en wachtwoord op te geven maar dan ben je nog niet klaar om meteen met handelen te kunnen beginnen.

Je zult bij zowel Bitvavo als Coinbase het account moeten verifiëren door je E-mail adres te bevestigen en een kopie van je identiteitsbewijs op te sturen. Vanwege de huidige wet- en regelgeving moet elke exchange deze informatie van al haar klanten hebben.

Het door jou opgestuurde identiteitsbewijs wordt gecontroleerd en zodra deze goedgekeurd is kun je beginnen met investeren op Bitvavo en Coinbase. Je krijgt hiervoor bericht van de exchange in je mailbox.

Beveiligen van je account

Eén van de makkelijkste methodes om je account beter te beveiligen is door gebruik te maken van tweefactorauthenticatie (2FA). Je kunt deze 2FA aanzetten voor het inloggen of alleen wanneer je geld wilt storten, wilt opnemen of een transactie door wilt voeren.

Bij 2FA krijg je op een ander apparaat, of bijvoorbeeld in je mail, een code die je moet bevestigen op het platform. Zo kun een hacker weinig tot niets met je account zolang deze geen toegang heeft tot het tweede apparaat.

Veiligheid van het platform

Zeker in de beginjaren van cryptocurrency ontstonden er veel crypto exchange waar onduidelijkheid was over de veiligheid van deze platforms. Inmiddels zijn er al meerdere voorbeelden van exchanges die failliet zijn gegaan of haar klanten hebben opgelicht.

Daar hoef je bij Bitvavo en Coinbase niet bang voor te zijn. Beide crypto exchanges zijn erg veilig en bij zowel Bitvavo en Coinbase zal je geld niet zomaar verdwijnen.

Zo ben je bij Bitvavo hier tegen beschermd door de regulering waar het bedrijf aan voldoet. Bij Coinbase geldt ook dat zij aan veel regelgeving voldoen en je veilig kunt handelen bij dit platform omdat je geld gegarandeerd is.

Trading opties

Bij zowel Bitvavo als Coinbase zijn er geen extra opties mogelijk bij het investeren in cryptocurrency. Je krijgt bij deze exchanges namelijk gewoon de munt zelf in bezit en kunt deze ook weer verkopen.

Dit betekent dat je altijd een vaste marktprijs betaalt voor cryptocurrency en dat je ook altijd het aantal munten ontvangt waar je voor gekozen en betaald hebt.

Storting- en opname mogelijkheden

Tot voor kort was de enige manier om geld te storten bij Coinbase vanuit Nederland het gebruik maken van een SEPA overschrijving. Inmiddels heeft ook Coinbase ervoor gezorgd dat iDeal ondersteund is zodat je ook vanuit Nederland nog gemakkelijker geld kan overmaken.

Geld uit laten betalen bij Coinbase kan rechtstreeks via SEPA overboeking naar je bankrekening. Bitvavo ondersteunt ook de genoemde betaalmethodes.

Je kunt bij beide exchanges ook cryptocurrency zelf storten mocht je deze al ergens anders gekocht hebben. Deze cryptocurrency kun je gebruiken om te verhandelen voor andere munten of je zet ze om naar euro’s en laat je uit betalen via één van deze exchanges.

Klaar om een account aan te maken?

Verschillen tussen Bitvavo en Coinbase

Er zijn genoeg verschillen te vinden tussen de crypto exchanges Bitvavo en Coinbase. De belangrijkste verschillen hebben we hieronder uiteengezet.

Kosten

Een crypto exchange kan zelf bepalen welke kosten het platform doorberekend aan haar klanten. Zo bestaan er transactiekosten over het kopen of verkopen van munten maar zijn er ook exchanges die geld vragen om geld te storten of geld op te nemen.

Bij Bitvavo en Coinbase kun je gratis geld storten op je account. Bij het opnemen van geld, en daarmee terug sturen naar je bankrekening, betaal je bij Coinbase €0,15 voor elke opname, bij Bitvavo is dit altijd gratis.

De transactiekosten verschillen ook veel, zo betaal je bij Bitvavo maximaal 0,25% transactiekosten over je investering. Als je cryptocurrency koopt via Coinbase ben je tot 1,49% kwijt aan transactiekosten.

Kosten veranderen wel eens dus kijk voor de up to date kosten op Coinbase of Bitvavo zelf.

Zoek je de goedkoopste site? Meld je dan aan voor Bitvavo en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Klantenservice

De klantenservice van Bitvavo en Coinbase verschillen logischerwijs flink van elkaar. Waar je bij Coinbase in het Engels vaak via mail contact op moet nemen met de klantenservice gaat dit bij Bitvavo in je eigen taal.

Verder beschikken beide exchanges over enorme kennisbanken zodat je vaak antwoord op je vraag kan vinden zonder contact met ze op te nemen. Bitvavo heeft ook een mogelijkheid tot live chatten tijdens kantooruren op werkdagen.

Kan jij niet zonder Nederlandse support? Meld je dan aan voor Bitvavo.

Mobiele applicatie

Coinbase beschikt al jaren over een mobiele applicatie waar je net zo eenvoudig als op de desktop versie cryptocurrency kan verhandelen of beheren. Op dit moment beschikt Bitvavo nog niet over een smartphone app.

Bij Coinbase zijn er ook een aantal applicaties bijgekomen, zo kun je ook Coinbase Pro gebruiken als mobiele applicatie of met Coinbase Card betalen met je cryptocurrency. Bitvavo heeft er wel voor gezorgd dat de website ook goed via je smartphone te bereiken en gebruiken is.

Liever een mobiele app? Meld je hier gratis aan voor Coinbase (tip: Koop vandaag voor minimaal € 82 of meer crypto en je ontvangt € 8 aan Bitcoin helemaal gratis).

Aanschaf munten

Bitvavo is een crypto exchange met een interface zoals je wel bij meerdere exchanges ziet. Je ziet de huidige koers van een markt, je ziet welke buy- en sell orders er gedaan worden en je krijgt een overzicht van jouw eigen orders.

Coinbase biedt deze mogelijkheid ook onder de Coinbase Pro naam, daar heb je ook de markten waar je eenvoudig cryptocurrency kunt verhandelen met andere klanten.

Het ‘gewone’ Coinbase werkt echter net even wat anders. Om het zo makkelijk mogelijk te maken voor beginners om cryptocurrency te kopen kun je dit bij Coinbase rechtstreeks bij de exchange zelf doen.

Coinbase heeft hiervoor een grote voorraad van de munten die ze aanbieden zodat klanten deze rechtstreeks kunnen kopen. Hierbij betaal je wel de hogere transactiekosten zoals eerder in deze vergelijking gemeld.

Je kunt bij Coinbase zelf kiezen hoe moeilijk of makkelijk je de munten wilt kopen door te kiezen voor het gewone Coinbase platform of te kiezen voor Coinbase Pro. Bij Bitvavo heb je niet de mogelijkheid om rechtstreeks munten van de exchange zelf te kopen, hier moet je met andere gebruikers gaan handelen.

Coinbase Earn

Via Coinbase Earn is het mogelijk om gratis crypto munten te verdienen. Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn gratis crypto blog waar ik alles uit leg.

Wil je zelf niks investeren maar wel gratis coins? Meld je dan gratis aan voor Coinbase (tip: Koop vandaag voor minimaal € 82 of meer crypto en je ontvangt € 8 aan Bitcoin helemaal gratis).

Beursgang

Er was in April 2021 veel te doen rondom Coinbase, er stond al een tijdje een beursgang gepland maar deze werd eindelijk realiteit. Coinbase was hiermee de eerste cryptocurrency exchange die de overstap maakte naar de ouderwetse beurs om daar als aandeel verhandeld te kunnen worden.

Die beursgang begon overtuigend, de adviesprijs van $250 werd al snel overtroffen en de koers van Coinbase stond na 1 dag al rond de $340. Daarna daalde de prijs van een Coinbase aandeel weer aardig maar bleef het de eerste maand boven de adviesprijs.

Voor Bitvavo staat er nog geen beursgang op de planning, dit zal ongetwijfeld nog een aantal jaren duren voordat ze hier plannen voor gaan maken.

Liever bij een beursgenoteerd bedrijf investeren? Kies dan voor Coinbase.

Aanbod munten

Waar Coinbase zich richt op beleggers die graag de bekendere grote munten aankoopt is Bitvavo vanaf het begin al bezig met het uitbreiden van haar cryptocurrency aanbod. Dat is niet zonder effect, Bitvavo heeft inmiddels een aanzienlijk groter aanbod crypto munten dan Coinbase.

Coinbase heeft inmiddels een aanbod van zo’n 40 verschillende munten terwijl het veel jongere Bitvavo al meer dan 50 digitale munten aan het aanbod heeft toegevoegd.

Wil je een groter aanbod van coins? Kies dan voor Bitvavo.

Conclusie Bitvavo vs Coinbase

Deze twee exchanges zijn beide erg populair bij de Nederlandse cryptocurrency handelaar. Coinbase heeft een erg uitgebreid platform en heeft mede door haar beursgang het volledige vertrouwen van haar klanten dat dit een veilige exchange is.

Het in Nederland opgerichte Bitvavo heeft dit vertrouwen ook door de licentie die het heeft moeten nemen bij de Nederlandse toezichthouders. Door deze licentie voldoen ze aan de nieuwe regels die de Nederlandse overheid gesteld heeft aan bedrijven die actief zijn in de cryptocurrency sector.

De belangrijkste verschillen tussen deze twee exchanges zijn de kosten en de manier van handelen. Bij Bitvavo betaal je maximaal 0,25% handelskosten over een investering terwijl dit bij Coinbase maximaal 1,49% is.

Bij deze kosten hoort wel een andere manier van cryptocurrency kopen. Waar je bij Bitvavo altijd rechtstreeks een sell order van een andere klant aanneemt als je een munt wilt kopen koop je bij Coinbase munten uit de voorraad van de exchange zelf.

Coinbase bestaat al veel langer en is wereldwijd één van de populairste exchanges. Hierdoor hebben ze een voorsprong qua ontwikkeling ten opzichte van Bitvavo.

Zo heeft Coinbase inmiddels drie werkende smartphone apps terwijl je Bitvavo alleen via de browser kunt gebruiken op je telefoon. Daarnaast is Coinbase de beurs opgegaan zodat je nu ook in Coinbase aandelen kunt handelen.

Kies voor Bitvavo als je:

  • Verzekerd wilt zijn van een volledig Nederlands platform met klantenservice in de Nederlandse taal
  • Wilt dat de exchange voldoet aan alle nieuwe Nederlandse regels en wetten
  • Zo eenvoudig mogelijk cryptocurrency wilt verhandelen
  • Ook graag in kleinere en daarmee onbekendere munten wilt investeren
  • Zo goedkoop mogelijk crypto wilt kopen en verkopen

Meld je hier gratis aan voor Bitvavo en betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Kies voor Coinbase als je:

  • Wilt investeren in de grootste en bekendste munten
  • Bij één van de populairste crypto exchanges ter wereld wilt handelen
  • Een smartphone app wilt kunnen gebruiken om cryptocurrency te handelen
  • Altijd een hoge liquiditeit wilt hebben bij de exchange waar je handelt
  • Zo gemakkelijk mogelijk cryptocurrency wilt kopen

Meld je hier gratis aan voor Coinbase (tip: Koop vandaag voor minimaal € 82 of meer crypto en je ontvangt € 8 aan Bitcoin helemaal gratis).