Begin 2021 schoten de koersen van de meeste cryptocurrency omhoog en kwam cryptocurrency weer vaker in het nieuws. Maar als je gaat beginnen; waar kun je dan het best terecht om cryptocurrency te kopen?

In deze vergelijking kijken we naar 2 crypto exchanges waar je terecht kan voor het kopen van allerlei verschillende digitale munten. We vergelijken de Nederlandse crypto exchange Bitvavo met ’s werelds populairste exchange Binance.

Je vindt alle overeenkomsten en verschillen tussen beide crypto exchanges. Daarnaast vindt je onderaan de pagina de belangrijke redenen om voor één van de twee crypto exchanges te kiezen.

Tip: Het aanmaken van een account is gratis en momenteel mogelijk. Er zijn al meerdere tijden geweest dat het niet mogelijk was om een nieuw account aan te maken. Meld je dus direct aan:

Overeenkomsten tussen Bitvavo vs Binance

bitvavo vs binance

Op beide platforms is het mogelijk om cryptocurrency te verhandelen of geld te storten en je eerste crypto aankoop te doen.

Stortingsmogelijkheden

Je stort bij Bitvavo en Binance eenvoudig geld via één van de betaalmethodes als iDeal, PayPal of bankoverschrijving. Het handigste voor Nederlanders is vaak iDeal, het voordeel van iDeal is dat je niet hoeft te wachten tot je storting verwerkt is, je geld staat meteen op je account.

Betaal bij Bitvavo en Binance eenvoudig via iDeal of één van de vele andere betaalmethodes.

Trading platform

Het platform waar je op kunt handelen lijkt bij deze crypto exchanges erg op elkaar. Bijna bij elke crypto exchange krijg je een donkere pagina met daarin alle beschikbare markten, de huidige koers van een munt, een overzicht van alle transacties van andere gebruikers en de mogelijkheid om zelf een buy- of sell-order aan te maken.

Als dit er in eerste instantie iets te ingewikkeld uit ziet, geen probleem met beide kan je ook heel gemakkelijk je euro’s om zetten in je favoriete crypto coin.

Bij Bitvavo ziet dat er zo uit:

Het trading platform van Bitvavo en Binance lijken op elkaar en zijn beide eenvoudig te gebruiken

Mobiele app

Je kunt de webversie van Bitvavo of Binance gebruiken maar je hebt bij beide crypto exchanges de mogelijkheid op een smartphone applicatie te gebruiken. Binnen deze app kun je eenvoudig bijhouden welke cryptocurrency je in bezit hebt en rechtstreeks vanuit de app cryptocurrency kopen en verkopen.

Koop nog eenvoudiger Bitcoin of andere cryptocurrency via de smartphone app van Bitvavo en Binance

Veiligheid

De veiligheid van een crypto exchange kun je op meerdere manieren beoordelen. Eén van de belangrijkste zaken is hoe goed je een account kunt beveiligen.

Bij zowel Bitvavo als Binance heb je de mogelijkheid om 2FA (twee-factor authenticatie) in te stellen. Als je wilt inloggen op je account of bijvoorbeeld geld wilt opnemen wordt je gevraagd naar een code, die code ontvang je via een ander apparaat zoals je smartphone.

Verder staan beide platforms bekend als veilige en professionele crypto exchanges. Binance heeft ooit problemen gehad toen er 40 miljoen Dollar aan Bitcoin gestolen bleek, dit geld hebben ze terug kunnen betalen uit een fonds die daarvoor bedoeld was.

Bitvavo en Binance staan bekend als veilige platforms met goede mogelijkheden om zelf je account verder te beveiligen.

 

Tip: Het aanmaken van een account is gratis en momenteel mogelijk. Er zijn al meerdere tijden geweest dat het niet mogelijk was om een nieuw account aan te maken. Meld je dus direct aan:

 

Verschillen tussen Bitvavo vs Binance

Het grootste verschil tussen Bitvavo en Binance is de grootte van het platform. Bitvavo is een exchange die zich vooral richt op klanten in Nederland terwijl Binance al jaren de grootste crypto exchange ter wereld is.

Gebruiksvriendelijkheid van het platform

Voor de beginnende belegger in cryptocurrency is het belangrijk om een platform te kiezen die gebruiksvriendelijk is. Bij beginners geldt dat extra opties het vaak moeilijker maken om te beginnen met je eerste aankoop.

Het platform van Bitvavo is gebouwd om iedereen toegang te geven tot cryptocurrency, je kunt relatief gemakkelijk als beginners beginnen bij dit platform. Ook bij Binance is dit mogelijk, toch zullen beginners door de vele extra functies van Binance hier in enkele gevallen meer moeite hebben om alles te begrijpen.

Het meest eenvoudige en gebruiksvriendelijke platform is Bitvavo

Regulering volgens de Nederlandse wet

Er zijn in Nederland sindskort nieuwe wetten en regels waar bedrijven die zich bezig houden met cryptocurrency zich aan moeten houden. De Nederlandse toezichthouders De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markt controleren of bedrijven aan deze regels voldoen.

Bitvavo heeft zich destijds aangemeld voor een licentie bij deze toezichthouders en heeft deze ook gekregen. Dat betekent dat je bij Bitvavo zeker bent dat het platform zich te alle tijde houdt aan de Nederlandse wet.

Binance voldoet niet per se aan deze regulering, het platform is ooit opgericht in China en het is onduidelijk waar het kantoor of de kantoren van Binance momenteel zitten. In landen als Amerika is het verboden om te handelen via Binance, in Nederland mag dit wel.

Bitvavo voldoet aan de Nederlandse wetgeving en heeft een licentie bij meerdere Nederlandse toezichtouders.

Kosten bij traden en geldopname

De kosten die je maakt bij het handelen op Bitvavo en Binance verschillen niet alleen van elkaar maar ook bij elke trade of geldopname. Zo is het bij beide exchanges van belang hoeveel je handelt in cryptocurrency, hoe hoger je handelsvolume, hoe lager het percetange transactiekosten dat wordt gerekend.

Bij Bitvavo wordt er bij handelsvolume gekeken naar hoeveel euro’s je verhandelt terwijl Binance kijkt naar het totaal in Bitcoin of in Binance Coin. Bij Binance beginnen de kosten voor trades bij 0,1% en dalen deze tot 0,02% als je het hoogste VIP level bereikt hebt, hiervoor moet je tussen de 80.000 en 150.000 BTC verhandelen per maand.

Voor nieuwe gebruikers die onder de €100.000 handelen per maand zijn de kosten overzichtelijk. Bij Bitvavo betaal je als koper 0,25% en als verkoper 0,15% terwijl je bij Binance de koper en verkoper slechts 0,1% transactiekosten betalen over een trade.

Ook bij het opnemen van geld of cryptocurrency verschillen de kosten die je maakt per uitbetaalmethode en zelfs per munt. Bij Bitvavo betaal je over euro’s uitbetalen via iDeal of bankoverschrijving geen transactiekosten, bij Binance betaal je bij het gebruiken van iDeal wel €1,30 transactiekosten.

Daarnaast heb je bij Binance de mogelijkheid om je transactiekosten nog verder te verlagen door de eigen Binance Coin (BNB) te gebruiken om deze kosten mee te betalen.

Binance heeft voor beginnende gebruikers lagere transactiekosten dan Bitvavo.

Aanbod Coins

Het aanbod coins tussen deze twee crypto exchanges verschilt ook flink. Waar Bitvavo de afgelopen jaren sterk groeit en inmiddels tientallen verschillende munten in het aanbod heeft is Binance al vele stappen verder.

Binance heeft het grootste aanbod cryptocurrency ter wereld, dit komt omdat ze actief munten toevoegen aan de website en cryptocurrency projecten de mogelijkheid geven om de munt te lanceren op het Binance platform.

De meer dan 50 beschikbare cryptocurrency op Bitvavo zijn veelal de bekende grotere cryptocurrencies. Binance heeft deze munten ook maar daarnaast dus ook veel meer kleinere projecten die nog maar net begonnen zijn of nog weinig waard zijn.

Binance heeft het grootste aanbod cryptocurrency ter wereld

Trading opties

Cryptocurrency verhandelen op een crypto exchange gaat vaak door een buy- of sell-order aan te zetten. Op deze manier verhandel je de digitale munten met andere gebruikers van deze exchange.

Bij Binance kun je ook via de markt een order plaatsen of gebruik maken van rechtstreeks cryptocurrency kopen van de exchange zelf. Je stort eenvoudig geld via je creditcard of iDeal en koopt rechtstreeks met dit geld cryptocurrency zonder zelf de markt op te hoeven.

Koop bij Binance nog eenvoudiger rechtstreeks cryptocurrency

Support

De klantenservice van Bitvavo en Binance verschillen veel van elkaar. Bij Binance wordt je in eerste instantie doorverwezen naar het helpcenturm, daar vind je allerlei veelgestelde vragen, op deze manier proberen ze je snel te helpen zonder dat Binance daarvoor contact met je op hoeft te nemen.

Bij Bitvavo vindt je ook een pagina met alle meest gestelde vragen, daarnaast is er een E-mail adres waar je in het Nederlands contact op kan nemen met het bedrijf. Er is bij beide crypto exchanges geen mogelijkheid om eenvoudig telefonisch contact te krijgen.

De crypto exchanges hebben een helpcentrum met alle veelgestelde vragen en bij Bitvavo kun je vragen mailen. Liever Nederlandse support gebruik dan Bitvavo.

Hoe moeilijk is het om te beginnen

Het hangt af van hoeveel ervaring en hoeveel kennis je hebt over cryptocurrency en het verhandelen van de munten waar je het best kan beginnen. Zo kun je bij Bitvavo als beginner relatief eenvoudig beginnen door het overzichtelijke platform, maar zul je wel meteen moeten weten hoe je buy- en sell-orders plaatst.

Binance is daarentegen een enorm uitgebreid platform, maar enkele van deze functies maken het makkelijker voor je om nog sneller cryptocurrency te kopen. Zo kun je munten rechtstreeks van Binance zelf kopen.

Bitvavo heeft als enige optie cryptocurrency verhandelen op de markt terwijl Binance erg veel opties heeft wat het platform minder overzichtelijk maakt

Aanmaken van je account

De eerste stap van het aanmaken van je account is bij beide exchanges ongeveer gelijk. Je geeft een E-mail adres en wachtwoord op, bevestigt je E-mail adres en je krijgt toegang tot het platform.

Om te kunnen beginnen met handelen moet je echter nog een verificatie doorlopen. Bij deze verificatie moet je een kopie van je identiteitsbewijs opsturen zodat de exchange weet wie er achter het account zit.

Bij beide exchanges moet je een verificatie doorlopen om te kunnen handelen

Bitvavo vs Binance: Conclusie

Het Nederlandse Bitvavo en van origine Chineze Binance zijn twee populaire crypto exchanges voor de Nederlandse crypto belegger. Binance bestaat al jaren en heeft nu al meerdere keren de enorme stijgingen in de markt meegemaakt, Bitvavo werd pas in 2018 gelanceerd en maakte daarmee in 2021 pas voor het eerst een zogenaamde ‘bull-run’ mee.

Binance heeft het grotere aanbod munten en een platform met veel meer mogelijkheden. Zo heeft Binance inmiddels meerdere eigen cryptocurrencies, zoals Binance Coin (BNB) en Binance USD (BUSD), gelanceerd om de exchange nog makkelijker en goedkoper te gebruiken.

Welke crypto exchange het meest geschikt is voor je hangt af van hoeveel ervaring en kennis je hebt over het handelen in cryptocurrency. Daarnaast is het slim om van te voren een plan te maken hoeveel en in welke munten je wilt investeren.

Ik zelf heb bij beide platformen een account maar gebruik Binance meer om te traden.

Met deze kennis kun je beter een keuze maken tussen Bitvavo en Binance. Kijk daarnaast nog eens goed naar de eventuele kosten die je gaat maken bij de exchanges.

Kies voor Bitvavo als je

  • Een Nederlandse klantenservice op prijs stelt
  • Geen transactiekosten over geld storten en opnemen wilt betalen
  • Vooral in de grotere, bekendere cryptocurrency wilt investeren

Binance

Kies voor Binance als je

  • In veel verschillende cryptocurrency wilt investeren
  • Lage transactiekosten bij het handelen wilt
  • Zoveel mogelijk opties wilt om cryptocurrency te verhandelen