Het heeft even geduurd voor een nieuwe update, maar ik ben een paar weken wezen backpacken in azie. Ik ben naar Vietnam, Cambodja en Laos geweest.

Weer 3 landen die van mijn wereldkaart af kunnen.

Tijdens deze trip dan ook bijna niks aan mijn business gedaan. Ik had besloten mijn laptop thuis te laten en alles uit te stellen tot 2016.

Mijn goedlopende campagnes liet ik natuurlijk wel gewoon door draaien.

Maar aan alles komt een eind, en we zijn weer lekker aan het werk.

Mijn eerste product op Amazon FBA

Door meerdere vertragingen bij UPS is mijn product niet op de verwachte levertijd aangekomen bij Amazon. Dit zou 2 weken voor mijn trip zijn. Wat voor mij genoeg tijd zou zijn om reviews te verzamelen + mijn listing te optimaliseren.

Mijn product zit in de fitness niche, dus vooral de eerste dagen van januari zit daar een grote spike in sales.

Tijdens mijn trip heb ik nog wel wat reviews proberen te regelen, maar kwam niet verder dan 2. Beetje teleurstellend wat uiteindelijk ook geen sales opleverde.

Hoe gaat het nu met mijn product?

Altijd interessant om te weten, maar tot nu toe is het allemaal best teleurstellend. Ik zit momenteel op 11 reviews. Heb maar een paar organische sales gehad. Dus dat kan beter. Er zijn me een paar dingen opgevallen.

 • Ranken gaat iets lastiger dan verwacht. Daarnaast snap ik het algoritme ook niet helemaal. Zelfde soort producten met veel minder reviews die veel hoger ranken dan mij. Totaal andere producten die hoger ranken dan mij. Misschien heeft het net als Google wat tijd nodig om zich te indexeren/vestigen. We zullen het afwachten.
 • Volume uit Amazon Ads aan de lage kant. Ik heb Amazon Ads vanaf het begin aangezet. Dit heeft me in totaal 6 kliks opgeleverd. Ik heb een gemiddelde CPC van £0.52. Ik weet ook niet wat een gemiddelde CTR is op Amazon. Dit zal ik nog uit moeten zoeken, want ik heb op zich wel views.
  Mogelijke oorzaken zijn mijn eerste image is niet interessant/goed genoeg waardoor mensen het product niet eens willen zien. Of misschien zijn mijn reviews te laag, als ik met een paar reviews tussen producten sta met 100+ reviews zou ik ook eerst die bekijken.

Mijn #1 doel voor dit product is momenteel nog steeds meer reviews regelen. Ik heb er toch een stuk meer nodig dan ik had verwacht. Achteraf gezien, is er ook best wat concurrentie in deze niche, het blijft toch fitness. Dus misschien een andere niche was beter geweest. Maar we testen nog gewoon verder.

Incorrecte Amazon FBA fees

Ik had via de FBA fees calculator mijn fees uitgerekend met een product die erg op die van mij leek. Allemaal prima en alles uitgerekend.

Echter weet je je echte fees pas wanneer je je product live hebt staan. Dat was een onaangename verrassing want die waren een heel stuk hoger dan ik had uitgerekend.

Na het een en ander controleren kwam ik er achter dat mij afmetingen niet klopten. Mijn product was 2x zo breed geworden volgens hun.

Hierover contact gehad met FBA support en deze zouden het gaan controleren. Na controle, moesten ze hun fout bevestigen en werden mijn FBA fees weer terug gezet. Dus wel iets wat je altijd wilt controleren.

Uiteindelijk mijn ROI uitgerekend om te kijken voor hoeveel ik mijn product kan en wil verkopen.

Ik verkoop hem momenteel voor £9.99 en dat geeft mij een ROI van ongeveer 26%. Mijn breakeven point ligt rond de £7.99 (7% ROI), bij £6.99 draai ik verlies.
Het liefste zie ik een ROI van tussen 40-50%. Dan zal mijn prijs zo rond de £11.99 moeten gaan komen. Iets om naar toe te werken de komende tijd.

Om een hogere ranking te krijgen kan ik bijvoorbeeld mijn prijs naar £7.99 verlagen. Om vervolgens bij een hogere ranking de prijs weer op te voeren.

Lukt het me echt niet om het product te verkopen, dan is er nog altijd een optie om het tegen een verlies te verkopen (£6.99 of lager) om zo een deel van mijn investering terug te krijgen. Worst case scenario.

Wat kost het nou om een product te testen?

Er zijn verschillende kosten gemaakt voordat ik mijn product live had. Hier onder een overzicht.

 • ASINspector  – Tool om alle Amazon’s te onderzoeken (incl. Europa) – $67 (lees hier hoe ik mijn product heb gevonden)
 • Domein – Mijn brandname .com vast gelegd – $11
 • Logo – Logo laten ontwerpen via freelancer van Upwork. Ook mogelijk via Fiverr voor slechts $5. Gebruik code FLY20 voor 20% extra korting. – $50.01
 • EAN labels – 5 besteld via Speedy Barcodes – €9.38 –> Update: Dit is niet aan te raden, ik bestel ze voortaan via GS1.
 • Sample – €73.03
 • Description – Sales copy laten schrijven via Fiverr – €5.34
 • 505 Producten – € 1633.99
 • Verzending via vliegtuig naar de UK (+ 5 naar Nederland) – €1080
 • Foto’s laten bewerken, freelancer via Upwork, heb deze zelf gemaakt ivm tijdnood – $17.20

Totale kosten zo rond de €3000 en hiervoor heb ik 500 producten bij Amazon FBA liggen.

Door wisselende koersen is het lastig om precies de kosten/ROI uit te rekenen. Merk net dat EUR/GBP toch redelijk is gestegen sinds December. Wat mijn ROI weer wat omlaag brengt. Hier heb je minder last van als je in Duitsland je product uitbrengt gezien daar alles gewoon in EUR is.

Komende tijd…

Ok, dat was een kleine samenvatting van afgelopen tijd. Komende tijd mijn grootste taak zal toch nog steeds het verzamelen van reviews zijn. Waarschijnlijk een andere cover foto van mijn product testen om te kijken of ik de CTR hoger kan krijgen en zo dus meer bezoekers op mijn listing kan krijgen. Anders ga ik met de prijs spelen om te kijken of hier wat uit te halen is.

Ben momenteel nog niet bezig met het zoeken naar een 2de product. Want focus me liever eerst op de deze. Wanneer het niks wordt zal ik het waarschijnlijk met verlies gaan verkopen om een deel van mijn investering terug te krijgen en dan zal ik het in een andere markt proberen.