Een minder leuk verhaal is altijd het belastingverhaal maar helaas kom je daar niet onderuit. In dit hoofdstuk bekijken we wat je moet regelen om te zorgen dat je niet te veel betaald.

Disclaimer: Ik ben geen belastingdeskundige en wat hieronder beschreven wordt is slechts eigen ervaring. Wanneer je het zekere er van weten zal je contact moeten opnemen met de belastingdienst. Dit is dus alleen ter informatie + dit artikel heb ik al in 2014 geschreven.

Wanneer je boeken uitgeeft en daar mee dus inkomsten genereert dien je deze op te geven aan de belastingdienst. Alvorens zal je je waarschijnlijk in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Persoonlijk ben ik ingeschreven als eenmanszaak.

Amazon houdt standaard 30% in van jouw royalities en stuurt deze naar de US Inland Revenue Service. Je zal dus maar 70% krijgen van wat je eigenlijk verdiend! Daarna dien je ook nog eens belasting te betalen in Nederland over deze 70%. Een beetje dubbel op he?

Het goede nieuws is dat deze 30% kan reduceren. Dit staat uit gelegd in de KDP FAQ; Tax Information for Non-US Publishers. Waar het op neerkomt is dat je een W-8BEN formulier dient op sturen naar Amazon.

Voordat je het W-8BEN formulier volledig kan invullen heb je een EIN (Employee Identification Number) nodig. Hoe je deze aanvraagt kan je lezen in het artikel Non-US Self-Publisher? Tax Issues Don’t Need to be Taxing.

Hoe Ik In 8 Minuten En 30 Seconde Vele Honderden Dollars Verdiende

Het mag duidelijk zijn wanneer je dit nummer hebt, dat het je heel veel geld gaat besparen en dus opleveren. Met de volgende stappen had ik binnen 8 minuten en 30 seconden mijn EIN.

  1. De IRS bellen op het nummer +1 267 941 1099  In het keuze menu kies je 1
    Via Google zijn verschillende sites te vinden waarmee je goedkoper kan bellen naar het buitenland, ik belde voor 3 cent per minuut naar Amerika. Sommige mensen komen bij de IRS in de wachtrij, waar ze kunnen genieten van heerlijke muziek, tenminste als je van die nummers houdt. Ik weet niet precies de kosten als je direct belt maar 3 cent per minuut leek mij wel een prima prijs.Helaas (?) mocht ik niet van deze muziek genieten en kreeg ik binnen een paar seconden een persoon aan de lijn.
  2. Gelukkig wist ze al waarvoor ik belde door mijn keuze bij stap 1. Ze vroeg wat mijn relatie was met het bedrijf. Ik vertelde “I am the owner of the business, it’s a sole proprietor” was. Oftewel dat ik de eigenaar was van het bedrijf en dat het een eenmanszaak is.
  3. Vervolgens moest ik het volgende doorgeven en alles spellen; mijn naam, adres, woonplaats, postcode en naam van het bedrijf. Wanneer je niet zeker weet hoe je moet spellen in het engels. Zing dan een paar keer mee met de ABC song. Komen ze er dan nog niet uit, kijk dan hier hoe je het alfabet moet spellen.
  4. Ze vroeg vervolgens aan mij waar het voor was en ik zei dat het voor ebooks was op Amazon.
  5. Vervolgens kreeg ik mijn EIN, waarmee ik een hoop geld kan besparen in de toekomst.

Vraag je EIN zo snel mogelijk aan, het liefst voordat je je eerste boek hebt uitgebracht om zo je maximale verdiensten te ontvangen!

Invullen Van Het W-8BEN Formulier


Met je EIN kan je het W-8BEN formulier volledig invullen. Het formulier kan je hier downloaden: W-8BEN form. Hoe je deze invult kan je hier dus vinden:
Non-US Self-Publisher? Tax Issues Don’t Need to be Taxing.

Wat je invult bij vraag 10 verschilt per land, voor de Nederlanders heb ik het al uitgezocht:

The beneficial owner is claiming the provisions of Article 13 of the

treaty identified on line 9a above to claim a 0% rate of withholding on (specify type of income): Royalities.

Explain the reasons the beneficial owner meets the terms of the treaty article: Beneficial Owner is a resident of the Netherlands.

Opsturen en wachten

Heb je dit allemaal netjes geregeld dan moet je het alleen nog even op sturen naar:

Amazon Digital Services 
Attn: Vendor Maintenance 
PO Box 80683 
Seattle, WA 98108-0683 

Je hebt hiervoor een wereldpostzegel nodig. Dat was het dan, na ongeveer 3 weken krijg je een email van Amazon dat alles rond is en dat ze  de 30% niet meer inhouden.